1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Homeopatia

Homeopatiahoidoista ei pian enää saa korvausta Ranskassa – Viranomaiset: Ei tieteellisesti todistettuja vaikutuksia

Nykyisin uskomushoidon kustannuksista saa Ranskassa takaisin 30 prosenttia.

Homeopatia
pillereitä pöydällä
Verovaroja lasketaan säästyvän 127 miljoonaa euroa, kun homeopatialääkkeiden korvattavuus poistuu.AOP

Ranska aikoo lopettaa homeopatiahoitojen korvaamisen julkisista varoista. Tällä hetkellä ranskalaiset voivat hakea korvausta 30 prosentista homeopatiahoitojen kustannuksista.

Terveysministeri Agnes Buzynin mukaan korvaustaso laskee ensi vuonna 15 prosenttiin ja vuonna 2021 korvaukset loppuvat kokonaan. Verovaroja lasketaan säästyvän 127 miljoonaa euroa.

Buzynin mukaan päätöksen taustalla on terveysviranomaisten homeopatiahoidoista tekemä arvio. Kesäkuussa julkaistu arvio tyrmäsi homeopatian, jolla ei ole pystytty osoittamaan olevan riittäviä tieteellisesti todistettuja vaikutuksia.

Homeopatia pohjautuu käsitykseen, jonka mukaan sairautta voisi hoitaa antamalla potilaalle reilusti laimennettuna ainetta, joka suurina määrinä aiheuttaa varsinaisen sairauden. Lääketieteen mukaan homeopaattiset aineet toimivat ainoastaan lumelääkkeinä ja ovat pahimmillaan jopa vaarallisia.

Sekä arvostelijat että tukijat tyytymättömiä

Terveysministerin Agnes Buzyninmukaan ranskalaiset voivat halutessaan ostaa homeopaattisia tuotteita jatkossakin, mutta niihin ei enää käytetä verovaroja.

Maailman suurin homeopaattisia tuotteita valmistava yhtiö, ranskalainen Boiron arvostelee päätöstä korvattavuuden poistamisesta käsittämättömäksi ja epäjohdonmukaiseksi. Boironin ja muiden alan yritysten masinoima internetkampanja korvattavuuden poistamista vastaan on kerännyt 1,2 miljoonaa allekirjoitusta.

Homeopatian arvostelijatkin ovat tyytymättömiä päätökseen, sillä heidän mielestään siirtymäaika korvausten poistamisessa on tarpeeton.

Lisää aiheesta:

Muistatko vielä kohut hopeavedestä ja mustasta salvasta? Vaihtoehtoisten hoitomuotojen käyttö ei ole lisääntynyt, vaikka julkisen keskustelun perusteella niin voisi luulla

Tutkija: Pelko saa lääkärit vaikenemaan uskomushoitojen käytöstä – "Se on sellaista maan alla olemista"

Homeopaattiset lääkkeet vastatuulessa Yhdysvalloissa – Kansallisen lääkeviraston linja tiukkenemassa

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi