Rinteen "vappusatanen" rautalangasta – näin se toimii ja tällaisiin ihmisiin se vaikuttaa

Tuhannen euron eläkkeessä nettokorotus on jo alle 20 euroa.

Suomessa on 360 000 ihmistä, joiden eläke on alle tuhat euroa kuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallituksen esitys korottaa kaikkein pienimpiä eläkkeitä kohdistuu varsin isoon joukkoon kansalaisia. Esityksen mukaan Suomessa on 360 000 ihmistä, joiden eläke on alle tuhat euroa kuussa.

Lue tarkemmin vappusatasesta tästä jutusta:

Hallitusohjelmassa luvattu kaikkein korkein eli 50 euron nettomääräinen korotus kohdistuisi täysimääräisenä käytännössä vain 785 euron takuueläkettä saaviin kansalaisiin. Suurempaa eläkettä saavien kohdalla korotus pienenisi asteittain.

Näin korotus vaikuttaa

Tässä neljä esimerkkiä, kuinka paljon eläke nousee nykyisestä tasostaan:

· 785 € + 50 € = 835 €

· 900 € + 31 € = 931 €

· 1000 € + 19 € = 1019 €

· 1240 € + 18 € = 1258 €

Korotus on siis sitä pienempi, mitä suurempi on eläke, mutta se ei putoa suoraviivaisesti eläkeen kasvaessa.

Laskelmat ovat suuntaa antavia, sillä nettokorotuksen suuruuteen vaikuttavat myös eläkkeensaajan mahdolliset muut tulot ja etuudet sekä samassa ruokakunnassa asuvien tulot. Esimerkkien taustatiedot on saatu sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Takuueläkettä suuremmissa eläkkeissä on mukana myös osia kansaneläkkeestä ja ehkä myös työeläkkeestä. Korotus leikkautuu pois kokonaan, jos eläke on noin 1400 euroa tai enemmän.

Myös tuet muuttuvat

Eläkkeen korotukset vaikuttavat myös muutamiin keskeisimpiin tukiin ja etuuksiin, jotka ovat sidoksissa eläkkeen suuruuteen.

· Rintamalisää ja eläketukea korotetaan hieman

· Asumistuen määrä on tarkoitus pitää ennallaan, vaikka eläkettä korotetaan, jotta eläkkeensaajan kokonaistulot eivät pienenisi

· Nuorten kuntoutusrahaa korotetaan takuueläkkeen tavoin 50 eurolla. Tarkoitus on pitää nuori kiinni työelämässä sen sijaan, että nuori päätyisi työkyvyttömyyseläkkeelle.

Hallituksen esityksessä lasketaan, että kaikkiaan korotukset vaikuttavat reilun 600 000 ihmisen eläkkeeseen. Näistä siis reilu puolet eli 360 000 ihmistä on saamassa maksimikorotuksen eli 50 euroa kuukausieläkkeeseensä.

Takuueläkkeen saajista yli puolet on naisia.