Suoraa lähetystä Raatteesta karhujen keskeltä – Tule mukaan seuraamaan erikoiskameralla kuvattavaa live-lähetystä

Suomussalmelle Raatteeseen pystytetty kamera kuvaa karhuja joka suuntaan, eli 360 astetta.

karhu
Kuvakaappaus Karhulivestä
Karhut töllistelivät välillä hyvin lähellä kameraa.Johanna Laakkonen / Yle

Yle Kajaani aloitti keskiviikkona ensimmäistä kertaa maailmassa suoran lähetyksen 360-kameralla villikarhujen keskeltä.

Lähetyksessä käytettävä kamera kuvaa ympäriltään täydet 360 astetta ja se on laitettu Suomussalmen Raatteeseen karhujen katselupaikalle. Lähetystä on tarkoitus jatkaa lauantaihin asti.

– Kameran etäisyys on yllättävän lyhyt, joten laitoimme sen lähemmäs. Saamme hyvää materiaalia kahdelle jalalle nousevista karhuista, kun ne menevät syömään puissa olevia "pommeja", Markku Matero kertoo.

Pommit ovat puissa roikkuvia astioita, joissa on kuivamuonaa karhuille.

Eniten elämää kameran ympärillä on noin iltaseitsemän ja aamukuuden välillä. Näin kävi myös ensimmäisenä iltana, kun ensimmäinen karhu ilmestyi kuviin kello 19 aikaan.

Yön aikana paikalla kävi useita uroskarhuja ja emokarhu kolmen pennun kanssa. Karhut ruokailevat paikalla oman hierarkian mukaan, jossa emokarhu poikineen on yleensä alimpana.

Paikalla oli Materolle tuttuja karhuja, muun muassa lyhytjalkainen, mutta erittäin vankkarakenteinen Painonnostajaksi nimetty uroskarhu.

– Jokainen karhu on oma yksilö niin koolla kuin näöllä. Painonnostaja näytteli poikuuttaan ensimmäisinä vuosina, ja testosteronia oli enemmän kun tarvitsee. Se teki oman makuupaikan keskelle kulku-uraa ja vahti etteivät muut tule, Matero kertoo.

Kameran testi-iltana Painonnostaja hieman arkaili kameraa, mutta tottui lopulta laitteen surinaan. Kamera sai olla karhuilta rauhassa, vaikka ne kävivätkin haistelemassa omituista ilmestystä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!