Intiassa keksittiin keino saada norsut pois junaraiteilta: ”Plan Bee”

Surisevat kaiuttimet aktivoidaan, kun juna lähestyy.

norsut
Kyläläiset hautasivat kuolleen norsun, joka oli törmännyt junaan. Kuva Intian koillisosissa sijaitsevasta Kurkruian kylästä vuodelta 2012.
Kyläläiset hautasivat kuolleen norsun, joka oli törmännyt junaan. Kuva Intian koillisosissa sijaitsevasta Kurkruian kylästä vuodelta 2012.EPA

Intian valtion rautatieyhtiö Indian Railways on kehittänyt täysin uudenlaisen tavan saada norsut hätistettyä rautateiltä.

”Plan Bee” -nimeä kantava menetelmä on perin yksinkertainen: rautatieosuudet, joissa norsuja tavataan, on varustettu kaiuttimilla, jotka soittavat mehiläisen kovaäänistä surinaa.

Kaiuttimia kokeiltiin ensin kesyihin, sitten villeihin norsuihin. Viime vuonna Indian Railways päätti ottaa ”Plan Been” käyttöön alueilla, joissa norsuja liikkuu runsain määrin.

Lähes 70 norsua on kuollut törmättyään juniin vuosien 2017–2019 aikana. Turmia on sattunut erityisesti Koillis-Intiassa Assamin ja Länsi-Bengalin osavaltioissa.

Nyt Assamissa on asennettu lähes 50 surisevaa kaiutinta metsäalueille lähelle raiteita. Ne aktivoidaan, kun juna lähestyy. Surinan kantama on reilut puoli kilometriä.

Assamin osavaltiossa elelee noin 6 000 norsua eli 20 prosenttia koko Intian norsukannasta.

Norsut surmanneet lähes 2 300 ihmistä viidessä vuodessa

Norsujen tiedetään pelkäävän mehiläisten surinaa ja pistoja. Keralan osavaltiossa kyläläiset ovat käyttänneet niin sanottuja ”mehiläispesäaitoja” karkottaakseen ryöstelevät norsut. Kun eläin koskettaa aitaan, tulevat aitaan kiinnitetyn laatikon sisällä olevat mehiläiset ulos puolustamaan vihaisesti yhdyskuntaansa.

Viimeisen viiden vuoden aikana norsut ovat surmanneet lähes 2 300 ihmistä. Norsuja on kuollut viimeisen kahdeksan vuoden aikana 700. Suuri osa norsuista kuolee sähköaitoihin.

Vihaiset paikalliset myös myrkyttävät ja ampuvat eläimiä kostaakseen niiden perheissä aiheuttamat kuolemat. Norsut myös tuhoavat viljelysmaita ja aiheuttavat rautatieturmia.

Eläintensuojelijat muistuttavat, että norsut tulevat ihmisten ilmoille, koska niiden luonnollinen elintila kutistuu jatkuvasti. Surisevien kaiuttimien käyttöönottoa eläinsuojelijat ovat kiitelleet.

Lähteet: AFP