1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkeologia

Arkeologit uskovat löytäneensä Napoleonin lempikenraalin maalliset jäänteet Venäjällä

Kuoleman jälkeen vuonna 1812 kenraali Gudinin sydän irrotettiin hänen ruumiistaan ja kuljetettiin Venäjältä Pariisiin Père-Lachaisen hautausmaalle.

Charles-Étienne Gudin Kuva: AOP

Ranskalais-venäläinen arkeologiryhmä uskoo löytäneensä Napoleon Bonaparten lähimmän kenraalin maalliset jäänteet Smolenskin kaupungista Venäjältä. Jäänteet löytyivät tanssilavan perustusten alta kaupungin puistosta.

Charles-Étienne Gudin kuoli 44 vuoden iässä vuonna 1812 Napoleonin epäonnistuneella Venäjän valloitusmatkalla. Gudin sai osuman tykinkuulasta.

Gudin oli Napoleonin lapsuudenystävä ja hallitsijan tiedetään arvostaneen suuresti lempikenraaliaan. Tästä kertoo muun muassa se, että kuoleman jälkeen Gudinin sydän irrotettiin hänen ruumiistaan ja kuljetettiin Pariisiin Père-Lachaisen hautausmaalle. Gudinin muotokuva on esillä Versailles’n palatsissa ja Pariisista löytyy myös kenraalin nimeä kantava katu.

Vainajan sotavammat yhtäläisiä aikalaistietojen kanssa

Arkeologiryhmä kertoo tehneensä löytönsä heinäkuun 7. päivä Smolenskissa.

Aikalaistiedot viittaavat siihen, että Gudinin taistelukentällä kärsimät vammat johtivat siihen, että hänen vasen jalkansa piti amputoida. Lisäksi hänen oikea jalkansa kärsi merkittäviä vammoja.

Ruumisarkusta löytyvistä jäänteistä voidaan arkeologien mukaan päätellä, että kyseinen vainaja on suurella todennäköisyydellä Ranskan vallankumoussotien ja Napoleonin sotien kauan kadoksissa ollut kenraali Gudin.

Jäänteistä otetaan mahdollisesti DNA-testit, jotta voidaan varmistua, kuuluvatko ne todella Gudinille. Testien tekeminen kestänee kuitenkin useista kuukausista vuoteen.

Korjattu 11.7. Gudin kuoli vuonna 1812, ei vuonna 1816.