Hyppää sisältöön

IAEA piti hätäkokouksen – Yhdysvallat kutsui Iranin toimintaa "ydinvoimalla kiristämiseksi"

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA käsitteli hätäkokouksessaan keskiviikkona Iranin ydinsopimusta.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs ja edustaja IAEA:ssa syytti lausunnossaan Irania ydinvoimalla kiristämisestä. Kuva: Christian Bruna / EPA

Yhdysvallat kutsui kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n koolle hätäkokoukseen keskiviikkona. Kokouksessa käsiteltiin Iranin ydinsopimusta, mutta koolla olleet 35 maata eivät tehneet merkittäviä päätöksiä asian suhteen.

Kokouksessa Yhdysvallat totesi, että Iranilla ei ole uskottavia perusteita ydinohjelmansa edistämiselle, eikä toimia voi tulkita kuin tökeröksi ja läpinäkyväksi yritykseksi kiristää maksuja kansainväliseltä yhteisöltä.

Yhdysvallat kehotti muita maita olemaan taipumatta Iranin “ydinvoimalla kiristämiseen”, ja sanoi Iranin viimeaikaisten toimien kärjistävän jännitteitä alueella sekä eristävän Irania muusta maailmasta.

Lausunnossaan IAEA:n hallintoneuvostolle Yhdysvallat myös pyysi Irania lähtemään neuvotteluihin ilman ennakkoehtoja. Iranin tulisi ymmärtää, että ainoa keino sanktioiden helpottamiseen on neuvotteluiden eikä kiristämisen kautta, lausunnossa todettiin.

Iran on viime aikoina alkanut rikkoa ydinsopimuksen ehtoja, koska Yhdysvallat on lisännyt Iranin vastaisia pakotteita. Iran esimerkiksi ylitti maanantaina maalle vuoden 2015 kansainvälisessä ydinsopimuksessa asetetun uraanin väkevöinnin 3,67 prosentin rajan.

Yhdysvallat vetäytyi Iranin ja kansainvälisen yhteisön välisestä ydinsopimuksesta viime vuoden toukokuussa ja otti jälleen käyttöön maan vastaiset pakotteet.

Keskiviikkona Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhosi kiristävänsä Iranin vastaisia pakotteita lisää.

Lue lisää:

.
.