Romanian presidentti tuohtui maan hallitukselle korruptioraportista – Pääministeri puolustautui: Ranskalla ja Saksalla samat puutteet

Euroopan neuvoston uudessa raportissa sanotaan, että Romania on edistynyt hyvin vähän tavoitteissaan kitkeä korruptiota.

Romania
Klaus Werner Iohannis, Romanian presidentti
Kuvituskuva. Romanian presidentti Klaus Iohannis kuvattuna Strasbourgissa tammikuussa 2017.Patrick Seeger / EPA

Romanian presidentti sanoi keskiviikkona, että maan hallitus sivuuttaa kansalaisten tahdon, kun se jättää huomiotta Euroopan neuvoston korruptionvastaisen toimielimen suositukset.

Presidentti Klaus Iohannis pitää erittäin huolestuttavana sitä, että Romania on yhä Euroopan silmätikkuna.

Euroopan neuvoston tiistaina julkaisemassa raportissa sanotaan, että Romania on edistynyt hyvin vähän tavoitteissaan kitkeä korkea tason korruptiota. Raportti alleviivasi, että Romania oli pystynyt reagoimaan täysin vain neljään kohtaan saamistaan 13:sta suosituksesta korruption vähentämiseksi.

– Romanian viranomaisten toimet ovat ristiriidassa EU:n toimielimien suositusten kanssa, Iohannis totesi.

Iohanniksen esittämät moitteet olivat suunnattu eritoten maan hallitusta johtavalle sosiaalidemokraattiselle puolueelle ja puolueen johtajalle, pääministeri Viorica Dancilalle.

Dancila torjuu presidentin esittämän kritiikin vetoamalla siihen, että 14 muutakin EU-maata on jättänyt panematta toimeen osan Euroopan neuvoston korruptionvastaisen toimielimen suosituksista. Esimerkkeinä Dancila käytti Ranskaa ja Saksaa.

Dancila vakuuttaa, että hallitus odottaa ensiksi konsensusta maan hallintoviranomaisten välillä, ennen kuin Euroopan neuvoston korruptionvastaisen toimielimen GRECO:n suosituksia sovellettaisiin lakimuutoksiin.

Romania on saanut osakseen kansainvälistä kritiikkiä tekemistään lakimuutoksista, jotka ovat vaikeuttaneet korruption torjumista maassa.

Lue lisää:

Romanian korruptio ajaa koulutettuja ihmisiä ulkomaille – "Haluan, että veroillani maksetaan eläkkeitä ja opettajien palkkoja"

Mielenosoitukset jatkuvat Bukarestissa – poliisi on saanut kritiikkiä voimakeinojen käytöstä

Kymmenet tuhannet osoittivat mieltään Bukarestissa – poliisi käytti kyynelkaasua joukkojen hajottamiseksi

Lähteet: AP