Brittilaivasto esti öljytankkerin kaappausyrityksen Persianlahdella – Iran kiistää koko välikohtauksen

Tankkeria saattanut Britannian laivaston alus antoi perääntymiskäskyn, jota iranilaiset tottelivat.

Iran
Grace 1 -tankkeri.
Britannian joukot ottivat aiemmin heinäkuussa haltuunsa tankkerin, jonka epäiltiin vievän öljyä Iranista Syyriaan.Britannian puolustusministeriö

Britannian mukaan Iranin vallankumouskaartin aseistetut joukot ovat yrittäneet ottaa Persianlahdella haltuunsa britannialaisen öljytankkerin. Yritys kuitenkin epäonnistui.

Välikohtaus tapahtui keskiviikkona. British Heritage -tankkeri oli matkalla pois Persianlahdelta, kun iranilaiset alukset lähestyivät sitä Hormuzinsalmessa.

Britannian puolustusministeriön mukaan kolme Iranin vallankumouskaartin partiovenettä yritti saada tankkerin pysähtymään. Tankkeri oli kansainvälisillä vesillä.

Tankkeria saattoi Britannian laivaston fregatti HMS Montrose. Se ajoi öljytankkerin ja iranilaisveneiden väliin, suuntasi aseensa iranilaisveneitä kohti ja antoi suullisesti perääntymiskäskyn. Iranilaisveneet kääntyivät takaisin.

Kuninkaallisen laivaston fregatti HMS Montrose.
HMS Montrosen aseistuksena on tykkejä ja ohjuksia.Britannian puolustusministeriö

Iran kiistää tapauksen

Sekä Iranin vallankumouskaarti että maan ulkoministeri ovat kiistäneet öljytankkerin kaappausyrityksen.

Ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoi iranilaisen Fars-uutistoimiston mukaan, että brittiväitteet "ovat arvottomia". Hän syytti Britanniaa jännitteiden lietsomisesta.

Vallankumouskaartin mukaan viimeisten 24 tunnin aikana ei ole ollut mitään välikohtauksia minkään laivan kanssa.

Uutistoimistojen mukaan Yhdysvaltojen ilma-alus lensi tapahtumapaikalla ja kuvasi tilanteesta videon.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Välikohtauksen taustalla on jännitteen kiristyminen Persianlahdella erityisesti Hormuzinsalmen tienoilla ja iranilaistankkerin pysäyttäminen Gibraltarilla.

Iranin Rouhani varoitti Britanniaa

Iranin presidentti Hasan Rouhani varoitti keskiviikkona Britanniaa seurauksista, kun se pysäytti iranilaisen supertankkerin Gibraltarilla viime viikolla. Iran on tuominnut pysäyttämisen ja pitää sitä laittomana.

Iranilaistankkerin epäiltiin olleen matkalla Syyriaan lastinaan raakaöljyä. Iran on kiistänyt tämän ja sanonut, että määränpää oli muualla. Aluksen epäiltiin rikkovan EU:n Syyrian-vastaisia pakotteita, ja öljyn on arvioitu olevan peräisin Iranista.

Jännitteet Iranin ja erityisesti Yhdysvaltojen välillä ovat kiristyneet sen jälkeen, kun kaksi tankkeria joutui hyökkäysten kohteeksi Omaninlahdella kesäkuussa. Iskuista on syytetty Irania, joka on kiistänyt olleensa niiden takana.

tankkeri tulessa
Öljytankkeri Front Altair palaa Persianlahdella epäillyn räjähdeiskun jälkeen kesäkuun 13. päivänä.EPA-EFE

Iran ampui kesäkuun puolivälissä alas kauko-ohjatun yhdysvaltalaisen GlobalHawk -tiedustelukoneen. Iranin mukaan lennokki loukkasi sen ilmatilaa. Yhdysvaltojen mukaan lennokki lensi kansainvälisessä ilmatilassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi tämän jälkeen, että Yhdysvallat oli valmiina tekemään sotilaallisen iskun Iraniin, mutta hän päätti viime minuuteilla perua hyökkäyksen.

Lue lisää:

Arabiemiraatit on alkanut vetää joukkojaan Jemenistä – niitä voidaan tarvita kotimaassa Iranin kanssa kiristyneen tilanteen takia

Syttyykö sota? Iran pyristelee irti Yhdysvaltojen pakoteruuvista ja "pelaa vaarallista peliä" – nämä seikat vaikuttavat konfliktiin

BBC:n artikkeli aiheesta (siirryt toiseen palveluun)

Artikkelia täydennetty kauttaaltaan 11.7. klo 11:05

Lähteet: AFP, Reuters, STT