Wahlrooskan ensimmäiset kilpailut elokuussa – hevosurheilukeskus valmistuu talkoovoimin Mustasaareen

Hevosurheilukeskus rakentuu vanhaan maalaispihapiiriin talkoohengessä. Ympäryskuntien rahoitus olisi edelleen tervetullutta.

hevosurheilu
Wahlrooskan hevosurheilukeskus
Wahlrooskan alueelle on tarkoitus kehittää monipuolinen hevosurheilukeskus, jossa on muun muassa harjoitusravirata, maastoesterata, maneesi ja useita hevostalleja. Merja Siirilä / Yle

Koivukuja johdattaa tulijat tervetulleiksi maalaistaloon Mustasaaren Sulvalla. Punamullan täyteisessä pihapiirissä nurmikon leikkuusta huolehtivat shetlanninponit Lordi ja Linus, sekä innokas ja nuori welsh cob -ori James.

Vaikka vuonna 1902 paikalle siirretty näyttävä päärakennus ei ole tällä hetkellä täydessä loistossaan, Wahlrooskan hevosharrastajat näkevät siinä potentiaalia hevosurheilukeskuksen päärakennukseksi.

Remontti sisätiloissa on aloitettu muun muassa repimällä keittiön lattia auki.

Kun päärakennukseen lisätään 52 hehtaaria maa-aluetta ja lukuisia piharakennuksia, ymmärtää toimittajakin aktiivien suuret haaveet alueen suhteen.

Wahlrooska ry:n puheenjohtaja Tove Söderholmille paikka oli ainakin rakkautta ensi silmäyksellä.

– Tämä on niin mahtavalla paikalla ja miljöö täällä on mahtava,sanoo koko ikänsä ratsastanut ja nykyään valjakkoajoa harrastava Söderholm.

Wahlrooskan päärakennus
Wahlrooskan päärakennus on siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 1902. Merja Siirilä / Yle

Yli kymmenen vuoden haave

Haave hevosurheilukeskuksesta on elänyt siitä lähtien, kun Vaasan raviradan tulipalo vuonna 2006 jätti monet hevosharrastajat ilman kokoontumispaikkaa.

Pohjanmaalla suunniteltiin pitkään Vaasanseudun Urheiluhallit -kuntayhtymän ylläpitämää hevosurheilukeskusta, joka oli tarkoitus rakentaa Mustasaaren Vikby-Tölbyn alueelle. 6,2 miljoonan euron kustannukset piti jakaa Vaasan, Mustasaaren ja ratsastuspuolesta huolehtivan yksityisen yrittäjäryhmän välille.

Botnia Horse Arenaa ryhdyttiin viemään vauhdilla eteenpäin ja keväällä 2012 maatyöt olivat alueella jo pitkällä.

Hevosurheilukeskuksen työmaalla ahkeroidaan
Botnia Horse Arenan maatyöt olivat täydessä vauhdissa toukokuussa 2012.Yle / Jarkko Heikkinen

Jääkiekkoilijat ja hevosihmiset vastakkain

Samalla kun Botnia Horse Arena -hanke eteni, herätti se vastustusta.

Useat vaasalaiset ja mustasaarelaiset poliitikot vaativat aikalisän ottamista hevosurheilukeskuksen rakentamisessa, sillä kustannukset kasvoivat ja kasvoivat. Hankkeen pelättiin haittaavan jopa kuntien välejä ja maaliskuussa 2013 hevosurheilukeskus päätettiin laittaa jäihin.

Hanke oli tarkoitus ottaa käsittelyyn seuraavana vuonna. Samaan aikaan kuitenkin Vaasan valtuustossa keskusteltiin, pitäisikö Vaasan jäähallia laajentaa.

Hevosihmiset järjestivät ennen kokousta Vaasan torilla näyttävän mielenilmauksen, johon osallistui satakunta osanottajaa ja toistakymmentä hevosta. Sillä ei kuitenkaan ollut toivottua tulosta, sillä hanke jäädytettiin.

Botnia Horse Arena -hanketta ei ole tähänkään päivään mennessä jatkettu.

Mielenosoitus hevosurheilukeskuksen puolesta Vaasan torilla
Hevosharrastajat järjestivät mielenilmauksen Vaasan torilla vuonna 2014 vauhdittaakseen hevosurheilukeskushankkeen etenemistä. Jarkko Heikkinen / Yle

Puhtaalta pöydältä

Wahlrooska onkin aloittanut työt puhtaalta pöydältä ja uudessa sijainnissa.

Mustasaaren kunta vuokrasi vuonna 2017 Wahlrooskan vanhan tilan hevosharrastajien yhdistykselle.

52 hehtaarin alueesta Wahlrooska Ry:llä on käytössä 28 hehtaaria. Loput alueesta Mustasaaren kunta myy tai vuokraa tarpeen mukaan hevosmyönteiseen asumiseen.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana on tarkoitus rakentaa muun muassa harjoitusravirata, maastoesterata, maneesi ja useita hevostalleja. Alueesta on tarkoitus kehittää monipuolinen hevosurheilukeskus pitkän ajan kuluessa.

Vaikka tällä hetkellä remonttia tehdään talkoohengessä, on toiveissa, että ympäryskunnat tukisivat hanketta.

– Tähän mennessä vain Mustasaaren kunta on ollut mukana. Kunta on hoitanut kaavoituksen ja on luvannut rahoitusta syksyllä. Kauheasti toivotaan, että Vaasan kaupunki ja ympäryskunnat tulevat mukaan, koska alue tulee hyödyntämään kaikkia hevosihmisiä, Söderholm kertoo.

Tove Söderholm (vas.) ja Varpu Sutela-Virolainen
Tove Söderholm (vas.) ja Varpu Sutela-Virolainen ovat innokkaita hevosihmisiäMerja Siirilä / Yle

Karsinut harrastajien määrää

Erityisesti raviharrastajat ovat olleet pitkään ilman kunnollisia harjoitusolosuhteita. Söderholm ja Varpu Sutela-Virolainen uskovat, että tämä on karsinut harrastajien määrää.

– Joutuu lähtemään Kruunupyyhyn, Niinisaloon, jos haluaa kenttäratsastaa, samoin valjakkoajajat ovat kärsineet. Vaatii todella paljon motivaatiota ja vanhempien pitää kuskata, jos on lapsista kyse, kertoo Sutela-Virolainen.

– Paljon ravi-ihmisiä on muuttanut pois Vaasasta lähemmäksi Seinäjokea, missä ne pystyy harrastamaan. Monet ovat laittaneet ravihevosensa pois. Raviurheilu on ollut laskusuunnassa täällä Vaasassa. Toivotaan, että se lähtee nousuun taas sen jälkeen, kun saadaan harjoitusrata rakennettua, Söderholm lisää.

Varpu Sutela-Virolainen ja Tove Söderholm
Varpu Sutela-Virolainen ja Tove Söderholm ovat tyytyväisiä Linuksen ja Lordin työpanokseen pihapiirin nurmikon ruohonleikkureina.Merja Siirilä / Yle

Paljon töitä

Kun hevosharrastajat ensi kertaa vierailivat alueella, oli pihapiiri risukkoa täynnä. Ensi töikseen he raivasivat pihan pajuista. Innokkaiden hevosharrastajien toimesta on maalattu ulkorakennuksia ja raivattu pihapiiriä.

Vaikka työtä alueella riittää, on alue ensi kuussa valmis ensimmäisen koitokseen. Elokuun lopulla Wahlrooskassa järjestetään valjakkoajokilpailut.

– Nyt olemme työstäneet derbykenttää, katsomo tullaan rakentamaan vielä ja keittiö laitetaan kuntoon. Uskon, että pystymme pitämään täällä hienot kisat, itsekin valjakkoajoa harrastava Söderholm toteaa.

Vielä on matkaa ennen kuin paikka on täydessä loistossaan.

– Toivottavasti saadaan tämä kuntoon nopeasti. Täällä on hevosten turvallista liikkua. Kun sinulla on nuori hevonen, niin ei voi lähteä tielle ratsastamaan autojen sekaan. Mahtavaa, että tulee sellainen paikka, jossa on turvallista harrastaa, Sutela-Virolainen kertoo.

– Toivottavasti tämä vanha maalaistalo ja maalaisidylli säilyy. Se, että hevoset tulisivat tänne maalle takaisin, olisi mahtavaa.

Poni syömässä heinää
Kesäajaksi pihapiiriin on tuotu poneja, jotka huolehtivat, että ruoho ja heinä säilyvät lyhyinäMerja Siirilä / Yle