Puutarhamatkailu on kasvava ilmiö Kainuussa – "Ihmiset käyvät hakemassa täältä vaikutteita, ideoita ja neuvoja"

Matkailijat ovat löytäneet kauppapuutarhojen lisäksi myös omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen puutarhoihin.

puutarhat
Blomqvistin taimisto.
Taimistot ja kauppapuutarhat vetävät puoleensa pitkin Suomea. (Arkistokuva)Raila Paavola / Yle

Lähimatkailun noste näkyy myös maamme puutarhoissa. Esimerkiksi Sotkamon Taimistolla käy päivittäin vierailijoita muun muassa Helsingistä, Lappeenrannasta ja Oulusta.

– Ihmiset käyvät hakemassa täältä vaikutteita, ideoita ja neuvoja omiin kotipuutarhoihinsa, sanoo yrittäjä Maarit Ärväs.

Puutarhaliiton ideoiman Avoimet puutarhat -tempauksen myötä kävijät voivat vierailla kauppapuutarhojen lisäksi myös yksityisten omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen puutarhoissa.

– Tämä on ihan selkeästi nouseva ilmiö Kainuussa. Kotimaanmatkailu on muodikasta ja se tukee myös lähimatkailun nousua. Avoimet puutarhat tapahtumassa meillä kävi reilusti toistasataa vierailijaa.

Ärväksen mukaan ihmiset haluavat kotipuutarhoistaan luontoystävällisempiä, ja sitä tavoitellaan muun muassa kasvivalinnoilla.

– Valitsemalla pölyttäjiä houkuttelevia kasveja tuetaan luonnon monimuotoisuutta.

Myös hyötyviljely on nosteessa, mikä näkyy taimistojen lisäksi myös puutarhalehdissä ja somen puutarharyhmissä.

– Omissa puutarhoissa halutaan kasvattaa syötävää ja saada lähiruokaa omalta pihalta.

Puutarhan muuntaminen varsinaiseksi matkailukohteeksi vaatisi Ärväksen mukaan lisää markkinointia ja myös lisää työntekijöitä.

– Olen kuitenkin taimistoyrittäjä, enkä matkailuyrittäjä. Mutta koska meillä on puutarhassa näyteistutuksia, palvelemme toki myös matkailijoita. Sillä tavalla tämä on varmaan vähän erilainen puutarha, Ärväs pohtii.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)