Pyörävarkaan tunnistaa usein ilmoituksesta – näiden 8 merkin pitäisi soittaa kelloja, kun olet ostamassa käytettyä pyörää

Jatkuva varastelu on pyöränomistajien murhe varsinkin isommissa kaupungeissa. Älä pahenna ongelmaa ostamalla varastettua pyörää.

Polkupyörävarkaus
mies leikkurien kanssa, pyörä taustalla

Varastettujen pyörien myyminen on netin kirpputoreilla iso bisnes. Pelkästään Helsingin poliisilaitoksen alueella ilmoitetaan varastetuksi keskimäärin kymmenen pyörää päivässä, ja niistä iso osa myydään laillisia kanavia pitkin.

Fillariharrastajat ovat jo oppineet bongaamaan merkkejä, joista varastetun pyörän myynti-ilmoituksen tunnistaa. Mitä useampi kohta seuraavalta listalta toteutuu, sitä äänekkäämmin pitäisi hälytyskellojen soida käytetyn pyörän ostajalla.

  1. Sama myyjä kaupittelee pyöriä sarjatyönä. Parhaimmillaan samalta myyjältä voi tulla toistakymmentä pyörää myyntiin viikon aikana. Jotkut meistä harrastavat pyörien kunnostamista ja myymistä tietysti laillisestikin – katso, ovatko ilmoitukset muuten luotettavia.
  2. Myyjä panttaa tietoja itsestään. Jos pyörä on myynnissä Facebookissa, onko myyjä omalla vai keksityllä nimellä? Onko hänellä Facebook-ystäviä? Onko hänellä prepaid-liittymä? Eikö hän suostu kertomaan tilinumeroaan, vaan haluaa maksun käteisellä? Haluaako hän tavata vaikkapa asemalla mieluummin kuin kotikulmillaan? Mitä vähemmän myyjä paljastaa itsestään, sitä enemmän häntä on syytä epäillä.
  3. Hinta on epäilyttävän halpa. Ota selvää, minkä verran myytävästä pyörästä pyydetään muualla. Monesti varastettuja pyöriä myydään selvästi alle markkinahinnan. Sille on syynsä: varas tarvitsee rahaa nopeasti, ja kun itse ei ole maksanut pyörästä euroakaan, voi huoletta myydä halvalla.
  4. Myyjällä ei ole tarvittavia papereita. Onko myyjällä kuittia pyörän ostamisesta tai edes alkuperäisiä huolto-ohjeita? Varkaalla niitä ei ainakaan ole. Hän saattaa myös vastata kierrellen ja kaarrellen, kun kysyt häneltä lisätietoja pyörästä.
  5. Myyjä ei tunne pyörää muutenkaan. Usein pyörävaras ei tiedä tarkkaan pyörän ominaisuuksia tai mallia. 21-vaihteista pyörää saatetaan esimerkiksi kaupitella seitsemänvaihteisena, jos siinä on seitsemän takaratasta. Tai sitten uudennäköinen pyörä on ilmoituksessa vain "maastopyörä", eikä esimerkiksi "Nishiki 29" Bigfoot".
  6. Kuvissa on jotain epäilyttävää. Hätäinen pyörävaras ei viitsi panostaa kuviin, vaan ottaa ne sarjatyönä vaikkapa kerrostalon kellarikäytävässä samaa taustaa vasten. Entä näkyykö kuvissa jotain erityistä tuntomerkkiä? Joku saattaa tälläkin hetkellä kysellä pyörän perään Facebookin fillariryhmissä.
  7. Avain on hävinnyt tai lukko on rikki. Jos myyjä sanoo kadottaneensa avaimen, hälytyskellojen pitäisi kilkattaa. Tökeröimmillään varas on voinut peittää murtamansa lukon muovipussilla pyörää kuvatessaan.
  8. Myyjällä on kiire. Niin kuin nettihuijarit yleensä, varastetun pyörän myyjä haluaa solmia kaupat mahdollisimman nopeasti. Muita kyselijöitä on tietysti aina jonoksi asti, ellet juuri sinä osta. Uskoo ken tahtoo.

Juttua varten on haastateltu pyörävarkauden kokeneita ihmisiä Facebookin pääkaupunkiseudun pyörävarkaudet -ryhmästä sekä poliiseja Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksista.

Lue myös: Pyörävarkauksista tuli rikollisten raha-automaatti, koska kiinni jää niin harvoin – perheenisä ei luovuttanut, vaan paljasti varkaan ovelalla juonella