1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Norwegian Air Shuttle

Norwegianin toimitusjohtaja Björn Kjos jättää tehtävänsä – yhtiön taloustilanne kääntyi

Suomestakin lukuisiin kohteisiin lentävä yhtiö kertoi tuloksensa kohentuneen.

Norwegian Air Shuttle
Björn Kjos
Björn KjosOle Berg-Rusten / EPA

Lentoyhtiö Norwegianin toimitusjohtaja Björn Kjos jättää välittömästi tehtävänsä ja siirtyy yhtiössä neuvonantajan rooliin, Norwegian kertoo tiedotteessa.

Väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi on nimitetty yhtiön talousjohtaja Geir Karlsen.

72-vuotias Kjos kuuluu Norwegianin perustajiin. Kjosin kausi Norwegianin toimitusjohtajana ehti kestää 17 vuotta.

Tuona aikana Norwegian kasvoi neljän lentokoneen pikkufirmasta yli 160 lentokoneen maailmanlaajuiseksi yhtiöksi.

Taloudellinen tulos kääntynyt

Yle haastatteli talvella Norwegianin viestintäjohtajaa, joka kertoi yhtiön kääntävän suuntansa nopeasta kasvusta kannattavuuden parantamiseen. Norwegianin talousvaikeudet olivat talvella laajasti julkisuudessa ja yhtiö joutui hakemaan lisärahoitusta omistajiltaan.

– Nopea kasvaminen on aiheuttanut meille paljon kustannuksia. Nyt meille tärkein asia on palata voitolliseksi ja sen eteen teemme useita toimia. Meillä on kulujen leikkausohjelma, reittivalikoimaa tarkastellaan ja muutamia lentokoneita on myyty, viestintäjohtaja Charlotte Holmbergh Jacobsson totesi helmikuussa.

Norwegian kertoi tänään aamulla, että se on onnistunut toisella vuosineljänneksellä parantamaan tulostaan. Yhtiön mukaan toisella vuosineljänneksellä kustannukset pienenivät ja tuotot kasvoivat.

– Vertailukelpoinen käyttökate kaksinkertaistui viime vuoteen verrattuna ja se oli yli 2,3 miljardia Norjan kruunua (noin 240 miljoonaa euroa), mikä on yhtiön mukaan sen historian kaikkien aikojen korkein toisella vuosineljänneksellä, Norwegian kertoo tiedotteessaan.

Kartta
Mikko Airikka | Yle

Norwegianin liikevoitto kasvoi toisella vuosineljänneksellä 623 miljoonaan kruunuun eli hieman yli 60 miljoonaan euroon.

Nettotulos eli tulos verojen ja rahoituskulujen jälkeen kuitenkin supistui huhti-kesäkuussa ja oli 83 miljoonaa kruunua eli runsaat kahdeksan miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin vastaava lukema oli 300 miljoonaa kruunua.

Boeingin MAX-koneiden käyttökiellosta kymmenien miljoonien tappiot

Halpalentäjä oli talvella otsikoissa myös jouduttuaan perumaan lentojaan, sillä Norwegianilla on 18 maaliskuussa käyttökieltoon asetettua Boeingin 737 MAX 8 -konetta.

– Tilanne 737 MAX -koneiden kanssa on vaikuttanut negatiivisesti yhtiön operatiiviseen toimintaan, kysyntään ja kustannuksiin. Norwegian ennakoi, että kustannukset kohoavat 700 miljoonaan Norjan kruunuun (noin 72 miljoonaan euroon) vuonna 2019, Norwegian kertoi tänään.

Yhtiön varatoimitusjohtaja kertoi maaliskuussa Ylelle, että koneiden käyttökiellosta oli ollut tuolloin vaikutuksia alle prosentille Norwegianin päivittäisistä matkustajista.

Lue myös

Norwegian avaa reitin Helsingin ja Vaasan välille

Boeingin 737 Max -konemallista on jälleen löytynyt uusi mahdollinen riskitekijä

Latvialainen lentoyhtiö selätti halpalentoyhtiöt – lentää kannattavasti ja miettii uusia reittejä myös Suomeen

Euroopan suurin matkatoimisto kärsimässä jättitappiot Boeing-koneiden lentokiellon vuoksi

Lue seuraavaksi