Valjaista vapautetusta maitovalaasta tuli turistinähtävyys – Hvaldimir hurmaa ihmisiä päivittäin Hammerfestin satamassa

Valaan houkuttelemana Pohjois-Norjaan on matkustanut ihmisiä Australiasta saakka.

Norja
Valas valjaissa.
Valaalla oli valjaat, kun kalastajat havaitsivat sen Pohjois-Norjassa lähellä Ingan kylää 26. huhtikuuta.Jørgen Ree Wiig / Norwegian directorate of Fisheries / EPA-EFE

Pohjois-Norjassa keväällä pelastettu maitovalas on muodostunut Hammerfestin kaupungin uudeksi turistivetonaulaksi. Hvaldimir-nimen myöhemmin saaneen maitovalaan nähtiin huhtikuussa uivan tiukat valjaat ympärillään ja hakeutuvan ihmisten luokse kuin apua hakeakseen.

Sen jälkeen, kun valjaat irrotettiin, valas jäi pyörimään ihmisten läheisyyteen. Viimeiset pari kuukautta se on uiskennellut Hammerfestin liepeillä.

Kesylle maitovalaalle annetaan ruokaa Hammerfestin satamassa päivittäin, ja nyt ruokailusta on muodostunut todellinen turistimagneetti.

– Täällä ei ole koskaan ollut näin paljon turisteja, ihmettelee hammerfestilainen Randi Anett Isaksen Norjan yleisradioyhtiölle NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Myynnissä valasmatkamuistoja

Hammerfestiin on Hvaldimir-valaasta kertoneiden uutisten houkuttelemana saapunut turisteja eri puolilta maailmaa. Yksi heistä on australialainen Mick Gallagher.

– On fantastista nähdä valaan kommunikoivan hänestä huolehtivien ihmisten kanssa. Se muistuttaa meitä siitä, että olemme sidoksissa toisiimme. Parasta olisi ollut, jos se olisi voinut palata luontaiseen elinympäristöönsä ja etsiä ruokansa itse, NRK:n haastattelema Gallagher sanoo.

Valas on kuitenkin niin tottunut ihmisiin, ettei sen paluu lajitovereiden pariin vaikuta todennäköiseltä.

Pohjoisnorjalainen Hammerfest kerää maitovalasta ihastelevilta turisteilta lahjoituksia ja myy Hvaldimir-matkamuistoja. Saadut rahat käytetään valaasta huolehtimiseen.

Toiveissa on pysyvän kodin löytäminen valaalle sen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Samaa toivoo NRK:n Hammerfestissä haastattelema suomalainen Eija Pietilä.

– On hienoa nähdä valas, mutta samaan aikaan toivon, ettei siitä tule pysyvää turistinähtävyyttä, Pietilä sanoo.

Lisää aiheesta:

Valjaista vapautettu maitovalas ei halua lähteä Norjan rannikolta – Valas sai nimekseen Hvaldimir

Valjaissa uiskennellut maitovalas hämmentää Pohjois-Norjassa – tutkija NRK:lle: "Karannut todennäköisesti Venäjän laivastolta"