1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vientiluvat

Sillankorvan Yrttijuustolle vientilupa Kiinaan – tuotanto voi moninkertaistua

Evijärveläiselle Sillankorvan Yrttijuustolle on myönnetty juustonvientilupa Kiinaan. Kiinan-vienti voi moninkertaistaa yrityksen tuotannon.

Kuva: Yle

Evijärveläinen Sillankorvan Yrttijuusto on saanut juustonvientiluvan Kiinaan. Yritys on tunnettu etenkin pehmeistä tuorejuustoistaan.

Kiinan viranomaiset myönsivät vientiluvan myös kolmelle Valion laitokselle, mikä nosti suomalaisten maitolaitosten saamat vientiluvat yhdeksään. Pohjalaisista elintarvikeyrityksistä Kiinan markkinoille on aiemmin voimalla rynnistänyt esimerkiksi Atria.

Mikäli kaupat kiinalaisen ostajaehdokkaan kanssa toteutuvat, pohjalaisjuustola moninkertaistaa tuotantonsa.

– Ostajaehdokas oli jo aiemmin halukas kokeilemaan pienellä määrällä. He olisivat tilanneet kaksi kontillista eli 32 000 kiloa, kuvaa yrittäjä Jouko Pahkakangas kiinalaista kaupankäynnin mittakaavaa.

Kokeiluerä jäi lähettämättä, koska vientiluvat eivät tuolloin olleet kunnossa. Nyt tarkoitus on saada yhden kontillisen maisteluerä liikenteeseen ensi vuoden alussa. Sillankorvan Yrttijuusto valmistaa erilaisia maustettuja tuorejuustoja nykyisellään alle 100 000 purkkia vuodessa.

Viennin avaamista on valmisteltu yritysten, maa- ja metsätalousministeriön, Suomen Pekingin suurlähetystön sekä Ruokaviraston yhteistyönä. Alkuvuodesta pääsy Kiinan markkinoille avautui myös suomalaisille kalatuotteille.

Sillankorvan Yrttijuusto aloitti pienimuotoisen tuotantonsa Seinäjoelta kymmenen vuotta sitten. Vuodesta 2014 juustola on toiminut Evijärven Vasikka-aholla.