Kuhmossa kerätään rakennusten purkujätettä urheilukeskuksen lähistölle – uusi laki mahdollistaa kierrätyskäytön

Purkujätettä voi nykyisin käyttää maanrakennuksessa kiviaineksen sijaan.

Purkujäte
Karhunpolun kyltti
Piilolankankaalta purettiin kerrostalo osoitteessa Karhunpolku 5.Kimmo Hiltunen / Yle

Kuhmossa on herättänyt kysymyksiä ja tunteita rakennusten purkujätteen kierrättäminen urheilukeskuksen alueella.

Eräs kuhmolainen ihmetteli facebookiin laittamansa kuvan yhteydessä, miten latupohjalta oli löytynyt terävä lasinpalanen, sekä isokokoisia keramiikan palasia.

Kuhmon rakennustarkastaja ja ympäristönsuojelusihteeri Risto Saarisen mukaan rakennusjätettä ei ole käytetty latujen pohjiin, vaan sitä on läjitetty jäähallin läheiselle kentälle.

Kuhmon kaupunki kertoo facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että Martinpolun ja Lammasjärventien välille on ajettu ja ajetaan purkutöistä syntyvää betoni- ja tiilijätettä niin sanotun MARA-asetuksen (siirryt toiseen palveluun) normien mukaisesti.

Asetuksella edistetään jätteiden hyödyntämistä maarakentamisessa kestävän kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Purkujätettä voidaan käyttää kiviaineksen sijaan tai parantamaan heikompilaatuista maa-ainesta.

Vaaralliset ja haitallisia aineita sisältävät jätteet kuljetetaan niitä käsitteleviin laitoksiin ja hyödynnettävät rikotut betoni- ja tiilijätteet hyödynnetään maanrakennuksessa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)