Video: Huikea vesipatsas, kadut jo tulvivat – ja varsinainen myrsky on vasta tulossa Louisianaan

Vesipatsas oli esimakua Barry-myrskystä, joka saattaa viikonloppuna rantautua Meksikonlahdelta Louisianaan hurrikaanin voimakkuudella.

New Orleans
Huikea vesipatsas, kadut tulvivat Louisianassa - pahin myrsky vasta tulossa
Huikea vesipatsas, kadut tulvivat Louisianassa - pahin myrsky vasta tulossa

Yhdysvaltain eteläosissa Lousianan osavaltio odottaa hermostuneesti tämän vuoden hurrikaanikauden toista nimettyä myrskyä. Torstaina trooppiseksi myrskyksi kehittyvä Barry saattaa viikonloppuna rantautua Louisianaan heikkona hurrikaanina.

Kuvernööri on julistanut koko osavaltioon poikkeustilan myrskyyn varautumiseksi. Alavimmilta mailta asukkaiden evakuoiteja on jo aloitettu.

– Koko Louisianan rannikon on oltava varuillaan, sanoi osavaltion kuvernööri John Bel Edwards.

Tuhoisan Katrina-hurrikaanin hyvin muistava New Orleans ympäristöineen varautuu yhtäältä rankkasateisiin ja toisaalta tulvaveden voimakkaaseen nousuun Mississippi-joessa.

Luonto on jo antanut tulevasta esimakua. Keskiviikkona New Orleansin liepeillä kuvattiin huikea vesipatsas Pontchartrain-järvellä, kun samaan aikaan varoitettiin tornadoista.

New Orleansin kaduilla jo tulvii

Myrskyn mukana kulkeva säärintama on jo satanut New Orleansissa 20 senttimetriä vettä. Sateisiin epäillään liittyneen myös tornadon, mikä sai veden tulvimaan kaupungin kaduilla. Kaupunkilaisissa näky herättänyt luottamusta

– Kaupungin on tehtävä jotain viemäröinnille. Aina kun sataa kovaa, sama toistuu. Ei sen tarvitse olla edes trooppoinen myrsky, puhisi neworleansilainen Qana Mack veden lainehtimalla kadulla.

New Orleansin tulvavalleista vastaavat armeijan pioneerit pyrkivät rauhoittamaan kaupungin asukkaita.

- Olemme varmoja, että itse tulvavallit ovat hyvässä kunnossa, tiedottaja Ricky Boyett vakuutti.

Kansalliskaarti on poikkeustilan julistamisen jälkeen aktivoitu. Sen joukkoja sijoitetaan eri puolille osavaltiota avustamaan mahdollisten tuhojen varalta.

Ennusteiden mukaan Louisianassa sataa maanantaihin mennessä 30–48 senttimetriä vettä. Myrsky ulottunee myös osiin Texasia ja sateet laajemmallekin.

Lähteet: AP, Reuters