1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvakodit

Kainuussa pulaa turvakotipaikoista: "Yhdellä paikalla ei voida vastata tarpeeseen kovinkaan pitkään"

Hallitus on luvannut turvakodeille kahden miljoonan vuosittaista lisämäärärahaa.

turvakodit
Turvakodin asiakashuone.
Turvakodin ovelta ei käännytetä ketään pois. Kuvituskuva.Jouni Immonen / Yle

Kainuussa on tällä hetkellä ainoastaan yksi turvakotipaikka, joka on Oulun ensi- ja turvakoti ry:n etäpiste. Tämä yksi paikka on usein täynnä, minkä takia asiakkaita joudutaan ohjaamaan muihin turvakoteihin esimerkiksi Ouluun, Rovaniemelle tai Kuopioon.

– Monesti Kainuussa on pystytty vastaamaan tarpeeseen yhdelläkin paikalla, mutta välillä tarvetta olisi selkeästi useammillekin paikoille, Oulun turvakodin vastaava ohjaaja Eveliina Nilosaari kertoo.

Hallitus on ilmoittanut lisäävänsä perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhrien turvapaikkojen määrää. Lähes 50 uutta perhepaikkaa varten hallitus on luvannut kahden miljoonan vuosittaisen lisämäärärahan.

Kainuussa olisi Nilosaaren mukaan tarvetta kokonaiselle turvakodille. Hän epäilee, että Kainuussa ihmisillä saattaa olla suurempi kynnys hakeutua turvakotiin. Jos turvakotijärjestelmästä tiedotettaisiin paremmin, voi hyvin olla että tarve nousisi myös Kainuussa.

– En usko, että yhdellä paikalla voidaan vastata Kainuun tarpeeseen kovinkaan pitkään, Nilosaari sanoo.

Turvakotiin voi hakeutua, mikäli kokee väkivaltaa tai väkivallan uhkaa kotonaan. Turvakotiin voi ottaa yhteyttä vaikka ei olisi edes varma tarvitseeko oma tilanne juuri turvakodin palveluja.

Vaikka turvakoti olisi täynnä, ei ketään käännytetä ovelta takaisin kotiin. Nilosaaren mukaan tärkeintä on, että apua saa aina. Hallituksen aikomus turvapaikkojen lisäämisestä on tervetullut Pohjois-Suomen turvakodeille.

– Lisäpaikoille on älyttömän suuri tarve, sillä asiakasmäärät ovat selvästi nousussa. Tämä saattaa johtua siitä, että ihmisten tietoisuus turvakodeista on lisääntynyt ja turvakoteihin osataan nykyään ohjata paremmin, Nilosaari sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi