Lapissa päällystetään nyt vähemmän teitä kuin vuosikymmeniin – tieverkko rapistuu entisestään

Tänä vuonna teiden päällystämiseen varattua rahoitusta on vähennetty niin Lapissa kuin koko valtakunnassakin.

tiet
Autoja ajaa Rovaniemellä.
Lapin tieverkossa riittää pituutta sekä kunnostettavaa.Jenni Mehtonen / Yle

Kuoppia, rakoja sekä paikkauskohtia, jotka saavat automatkan tuntumaan töyssyiseltä. Etenkin paljon ajavalle raskaan liikenteen kuljettajalle ongelma on harvinaisen tuttu.

– Tiet menevät heikompaan suuntaan koko ajan. Päällysteet pettävät, on reikiä ja tienlaidat ovat huonossa kunnossa, kuvailee puukuormaa yhdistelmäajoneuvolla Ruotsiin viemässä ollut rovaniemeläinen Mikko Nätynki.

Nätyngin mukaan huonokuntoisia teitä on ympäri Lappia.

– Rovaniemeltä kun lähtee etelään päin, niin tiet paranevat vähän, mutta siitä kun lähtee ihan sama mihin suuntaan, on samoja ongelmia.

Laajassa Lapissa riittää teitä ja niissä kunnostettavaa. Viime vuosina teiden päällystämiseen ja tiemerkintöihin käytettävä rahoitus on kuitenkin laskenut kuin lehmän häntä.

– Tänä vuonna meillä on poikkeuksellisen vähän tietöitä, näin vähän ei ole ollut moniin vuosiin. Aikaisempina vuosina on päällystetty yli sata kilometriä teitä ja tänä vuonna vain reilu 60 kilometriä. Näin vähän on päällystetty viimeksi 1960-luvulla, kertoo siltainsinööri Jaakko Myllylä Lapin ELY-keskuksesta.

Tilasto päällysteisiin ja tiemerkintöihin käytettyjen investointien määrästä Lapissa vuosina 2017-2019: 11, 10 ja 7 miljoonaa euroa. Lähde: Lapin ELY-keskus
Joonas Haverinen / Yle

Teiden korjauksiin tarkoitetun rahoituksen leikkaus tarkoittaa sitä, että teiden kunto heikkenee entisestään. Tämä huolestuttaa Lapin teillä liikkuvaa karavaanaria.

– Aika röykkyisiähän tiet ovat ja moni paikka vaatisi paljon korjausta. Aiemmin ajoin kuorma-autolla, niin tiessä olevia reikiä piti väistellä oikein tosissaan. Ihan jokaiseen monttuun ja reikään ei viitsi ajaa, sanoo asuntovaunun kanssa Tervolassa pysähtynyt Kalervo Heinikoski.

Heinikosken mukaan teiden kunto voi heikentää myös liikenneturvallisuutta, kun autoilijat väistelevät eteen tulevia reikiä ja kuoppia.

Uusi hallitusohjelma voi tuoda helpotusta

Tierahat ovat olleet tänä vuonna kortilla koko valtakunnassa. Tänä vuonna teitä päällystetään koko Suomessa alle 2000 kilometriä, kun vielä kaksi vuotta sitten päällystettiin yli 3000 kilometriä. Lapissa korjausrahojen niukkuus heijastuu etenkin alempaan tieverkkoon.

– Päällystyskohteet on aikalailla valittu pääteiltä ja kantateiltä. Käytännössä alemmalla tieverkolla joudutaan vain tekemään täsmäkorjauksia ja paikkauksia eli siellä päällysteiden kunto tulee huononemaan entisestään, Myllylä toteaa.

Lapin ELY-keskuksen siltainsinöörin Jaakko Myllylän mukaan lisärahoitukselle olisi tarvetta, jotta saataisiin kurottua kiinni edellisvuosina syntynyttä korjausvelkaa.

Lapin luonnosta nauttivaa matkailijaa ei teiden kunto ole haitannut, kun matkaan on lähdetty ajan kanssa ja maisemista nauttimaan.

– Ihan hyvin pärjäsin pienemmilläkin teillä. Katselen täällä teiden sivuja, että poroja ei ponkaisisi tielle. Olen nyt lomalla ottanut ajamisen nautiskellen, kommentoi Vierumäeltä Lappiin vaeltamaan tullut Sari Sutela.

Lapissa toivotaan, että uuden hallituksen teiden kunnostukseen varaamat rahat riittävät parantamaan myös Lapin tieverkkoa.

– Uudessa hallitusohjelmassa on luvattu 300 miljoonan euron lisäystä perusväylänpitoon eli tuleville vuosille pitäisi tulla enemmän rahaa, sanoo Jaakko Myllylä Lapin ELY-keskuksesta.