1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eutanasia

Katkeran hoitoriidan keskellä ollut neliraajahalvaantunut ranskalaismies on kuollut – vaimo halusi lopettaa hoidon, kristityt vanhemmat vastustivat

Mies oli ollut vegetatiivisessa tilassa vuodesta 2008 lähtien.

eutanasia
Kadulla istuvia ihmisiä mielenosoituskylttien kera.
Kristityt mielenosoittajat kokoontuivat keskiviikkona rukoilemaan Vincent Lambertin puolesta. Ian Langsdon / EPA

Yli vuosikymmenen kestänyt katkera riita neliraajahalvaantuneen ranskalaismiehen passiivisesta eutanasiasta on päättynyt miehen kuolemaan. Vegetatiivisessa tilassa vuonna 2008 tapahtuneesta kolarista lähtien ollut Vincent Lambert kuoli torstaiaamuna sairaalassa.

Miehen perheen mukaan lääkärit olivat lopettaneet elämää ylläpitävät hoidot yli viikko sitten.

Vincent Lambertin tapausta on käsitelty oikeusistuimissa ja mediassa vuosikausia, sillä tämän vaimo ja vanhemmat ovat riidelleet katkerasti miehen kohtalosta. Kristityt vanhemmat ovat vastustaneet ja vaimo kannattanut hoidon lopettamista.

Lambertin elämää ylläpitäneiden hoitojen lopettaminen ehdittiin toukokuussa jo aloittaa, kun oikeus viime hetkellä keskeytti passiivisen eutanasian. Lopulta vanhempien vaatimus hoidon jatkamisesta hylättiin.

Katolilaiset vanhemmat olivat vedonneet muun muassa paaviin, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ja Yhdistyneisiin kansakuntiin poikansa hoidon jatkamiseksi. Vanhemmat ovat aiemmin sanoneet nostavansa murhasyytteen, mikäli poika kuolee hoidon lopettamisen seurauksena.

Lisää aiheesta:

Oikeus puuttui yli 10 vuotta vegetatiivisessa tilassa olleen ranskalaismiehen tapaukseen – elintoimintoja täytyy ylläpitää

Vegetatiivisessa tilassa vuosikymmenen olleen miehen hoito lopetetaan – tapaus jakaa Ranskaa ja miehen perhettä

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi