Sarjakuvanäyttely selätti taloudelliset vaikeutensa – uudistettu näyttely avaa ovensa Kemissä

Kemin uusi sarjakuvanäyttely avaa ovensa yleisölle lauantaina. Kevään ja kesän aikana sarjakuvanäyttely on muuttanut Sauvotalolta saman katon alle Jalokivigallerian kanssa.

sarjakuvat
Näyttelystä löytyy muun muassa Roope Sedän kassaholvi.
Näyttelystä löytyy muun muassa Roope Sedän kassaholvi.Kemin sarjakuvakeskus

Yli 30 vuotta toiminut Kemin sarjakuvakeskus avaa uudistetun, ainutlaatuisen ja ympärivuotisen sarjakuvanäyttelyn Perämeren rannalla sijaitsevaan Jalokivigallerian rakennukseen.

Jatkossa saman katon alla ja samalla pääsylipulla voi tutustua kahteen näyttelyyn. Nähtävillä on harvinainen jalokivikokoelma sekä ainutlaatuinen kolmiulotteinen sarjakuvanäyttely. Muutoksilla on haettu muun muassa synergiaetuja, jotta maailmalla laajemminkin tunnetut kohteet toimisivat entistä tehokkaammin.

– Tuntuu upealta näin Kemin 150 -juhlavuonna, että saatiin ikään kuin uusi vahva lähtö sarjakuvakeskukselle. Kyllä tässä on haettu monenlaista synergiaa ja nyt näkee kaksi upeaa näyttelyä samalla kertaa. Tämä on sekä kulttuuriteko että matkailuteko kun saadaan uusi ympärivuotinen ja merellinenkin matkailutuote meidän repertuaariin, kertoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Muutosten myötä Kemin sarjakuvanäyttely on uudistunut ja keskittyy nyt entistä enemmän suomalaiseen sarjakuvaan. Näyttely esittelee yli 30 sarjakuvataiteilijan kädentöitä muun muassa originaalien, figuurien ja videoiden muodossa.

Uudessa näyttelyssä innostetaan kävijöitä oppimaan sarjakuvan saloja.
Uudessa näyttelyssä innostetaan kävijöitä oppimaan sarjakuvan saloja.Kemin sarjakuvanäyttely

Kävijöitä innostetaan oppimaan ja piirtämään

Näyttelykokonaisuuden uutena keskeisenä osana on opettaa yleisölle sarjakuvan piirtämistä ja innostaa näyttelyvieraita näin sarjakuvan maailmaan. Uusi opetusosio perustuu sarjakuvaneuvos Ilpo Koskelan tuottamaan Sarjakuvan oppikirjaan. Koskela on ollut myös mukana suunnittelemassa opetusosion toteuttamista.

– Halusimme lisätä näyttelyn toiminnallisuutta ja nyt kävijät pääsevät itse kokeilemaan sarjakuvan tekemistä esimerkiksi perinteisesti kynällä piirtämällä tai uuden magneettiseinän avulla, kertoo Kemin sarjakuvakeskuksen puheenjohtaja Risto Koskinen.

Lisäksi näyttelystä löytyy muun muassa sarjakuvataiteilija Ari Kutilan sarjakuvaan Mustapukuiseen Mieheen perustuva magneettiseinä, jossa näyttelyvieras voi itse loihtia omanlaisen sarjakuvan magneettien avulla.

Uudessa näyttelyssä on esillä myös Yleisradion videotallenteita sarjakuvataiteilijoista, jotka on saatu sarjakuvanäyttelyn käyttöön. Suomalaisia sarjakuvataiteilijoita -sarjassa 15 taiteilijaa kertoo parhaista sarjakuvistaan ja näyttelyvieras pääsee katsomaan heidän työtapojaan, tekniikoitaan ja työhuoneitaan. Mukana ovat muun muassa taiteilijat Tiitu Takalo, Suvi Ermilä, Petteri Tikkanen, Viivi Rantanen, Emmi Valve, Tommi Musturi ja Petri Hiltunen.

Myös Kemi ja kaupungin 150 -juhlavuosi on otettu huomioon näyttelyn sisällössä. Näyttelystä löytyy paljon Kemiä koskevia sarjakuvia ja

historian lehtien havinaa myös Kemin sarjakuvakeskuksen perustamisesta lähtien, yli 30 vuoden takaa.

Myös Kemin esiintyminen sarjakuvissa on nostettu esille näyttelyssä.
Myös Kemin kaupungin esiintyminen sarjakuvissa on nostettu esille näyttelyssä.Kemin sarjakuvakeskus

Harvinainen sarjakuvakokoelma kaikkien nähtäville

Kemin sarjakuvakeskuksella on pohjoismaiden mittakaavassakin suuri, tuhansien albumien sarjakuvakokoelma, joka on laitettu nyt ensimmäistä kertaa kaikkien nähtäville ja luettavaksi - osaksi näyttelyä.

Näyttelykävijät pääsevät tutustumaan lukuisiin sarjakuvaharvinaisuuksiin sekä tutkimaan, kuinka monin eri tavoin sarjakuvia on tehty vuosien varrella. Esillä on suurin osa Kemin sarjakuvakeskuksen kokoelmasta.

– Aivan koko kokoelma ei mahtunut kerralla esille, mutta luettavana olevia albumeja pyritään vaihtamaan välillä toisiin. Eli myös varastoon jääneet albumit tulevat aikanaan yleisön luettaviksi, sanoo Koskinen.

Näyttelyn rakentamista ovat tukeneet merkittävästi muun muassa Suomen Kulttuurirahasto ja Kemin kaupunki.