1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun yliopistolle kone- ja materiaalitekniikan diplomi-insinöörikoulutukset 2020 – vastataan alueen DI-pulaan

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti lisätä Turun yliopiston koulutusvastuita.

Turun yliopisto
Turun yliopiston ulkokuva.
Turun yliopisto on lisännyt markkinointia sosiaalisessa mediassa ja opiskelijalähettilästoiminnan avulla. Arkistokuva.Yle Åboland

Turun yliopisto saa aloittaa konetekniikan ja materiaalitekniikan diplomi-insinöörikoulutukset, linjaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisäksi koulutusvastuisiin lisätään kiinan kieli. Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi asiaa koskevan asetuksen torstaina.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteen mukaan diplomi-insinöörin koulutusvastuiden lisäämisellä yliopistolle vastataan alueen diplomi-insinööripulaan.

– Tekniikan alan koulutuksen monipuolistaminen ja lisääminen lounaisrannikon ja koko Varsinais-Suomen tarpeisiin on välttämätöntä. Erityisen suuri haaste lähivuosina on meriteollisuuden ja sen alihankkijoiden työvoiman saatavuuden turvaamisessa, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.)tiedotteessa.

"Asia on vellonut pitkään"

Saarikko kertoo Ylelle, että päätti edistää Turun yliopiston pitkään haikailemaa DI-koulutuksen laajennusta. Yliopisto uusi hakemuksena heti kesäkuussa, kun uusi hallitus aloitti työnsä.

– Tämä asia on vellonut pitkään ja nyt minulla oli mahdollisuus sitä edistää. Asia lähti lausuntokierrokselle ja vaikka muut yliopistot osittain antoivat lausuntokierroksella kriittistä ja ristiriitaista palautetta asialle, niin ministerinä uskon, että tällä päätöksellä on kestävät perustelut, Saarikko sanoo.

Lausuntoja pyydettiin muilta koulutusvastuiden yliopistoilta. Tällä hetkellä konetekniikan koulutusvastuu on ollut Aalto-yliopistolla, Lappeenrannan–Lahden teknisellä yliopistolla, Oulun yliopistolla ja Tampereen yliopistolla sekä materiaalitekniikan koulutusvastuu Aalto-yliopistolla ja Tampereen yliopistolla.

– Meillä oli erukäteen tiedossa, että Turun yliopiston hakemat diplomi-insinöörikoulutuslinjat ovat ristiriitaisia muille yliopistoille. Joskus joutuu tekemään päätöksiä, mihin kaikki eivät ole tyytyväisiä. Kerroin yliopistoille päätöksestäni ennen kuin asia kerrottiin julkisuuteen ja nyt toivon, että yliopistot tulevat tekemään yhteistyötä, koska Suomen kokoisessa maassa yliopistojen yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää. Nämä tieteenalat erityisesti tarvivat toinen toisiaan, Saarikko muotoilee.

Turun yliopistolla on tällä hetkellä DI-koulutusvastuu biotekniikassa ja tietotekniikassa. Turun yliopisto voi ottaa ensimmäiset uusien koulutusvastuiden mukaiset tutkinto-opiskelijat ensi vuoden syksynä.

tuurn yliopiston rehtori Kalervo Väänänen uskoo, että opiskelijoita uusille linjoille riittää.

– Minä uskon, että meidän ei tarvitse edes kovin paljon houkutella opiskelijoita. Tiedämme jo nyt varsin tarkasti Varsinais-Suomen alueen lukioiden pitkän matematiikan ylioppilaskokeen kirjoittajien hakeutumisen eri jatko-opintoihin. Olen hyvin optimistinen sen suhteen, että meillä ei tule olemaan mitään vaikeuksia saada opiskelijoita näihin koulutusohjelmiin.

Diplomi-insinöörikoulutusten lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö antoi Turun yliopistolle koulutusvastuun kiinan kieleen. Ministeriön mukaan aiemmin Euroopan ulkopuolisten kielten koulutusvastuu on ollut ainoastaan Helsingin yliopistolla.

Ministeriön mukaan kiinan kielen opiskelulla lisätään kiinan kielen taitajia erityisesti kansainvälisissä tehtävissä, liike-elämässä tai erilaisissa viestintään ja mediaan liittyvissä tehtävissä.

Maakuntajohtaja Häkämies: hieno ja odotettu uutinen

Varsinais-Suomen maakuntajohtajan Kari Häkämiehen mukaan uutista osattiin jo ministeristökokoonpanon myötä jo varovaisesti odottaa. Sekä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, että opetusministeri Li Andersson ovat kumpikin varsinaissuomalaisia.

– Kysymys ei tietenkään ole pelkästään Turkulainen tai varsinaissuomalainen vaan koskee koko Suomea, Häkämies toteaa.

Päätös muuttaa Häkämiehen mukaan myös Turun yliopiston profiilia. Päätöstä diplomi-insinöörikoulutuksen laajentamisesta jouduttiin Häkämiehen mielestä odottamaan liian kauan.

Häkämiehen mielestä uudet koulutusvastuut tasoittavat Varsinais-Suomen takamatkaa muihin maakuntiin verrattuna. Hän vertaa tilannetta Pirkanmaahan, jossa laajaa teknillistä koulutusta on ollut vuosikymmenten ajan.

– Pääasia on, että asia on nyt kunnossa ja huutavaan työvoimapulaan saadaan tarjottua helpotusta, Häkämies sanoo.

Artikkeli päivitetty klo15:40. Lisätty Annika Saarikon (kesk.) ja Kalervo Väänäsen kommentit.

Lue lisää:

Katso, mistä yliopistojen opiskelupaikoista kilpailtiin kovimmin – Maria Korpela pääsi ensiyrityksellä lääkikseen, vaikka todistuksessa ei ole laudatureja

Turun yliopiston hakijamäärä nousi

Turun yliopisto teki uuden esityksen diplomi-insinöörikoulutuksen laajennuksen puolesta

Varsinais-Suomen yrittäjät kansanedustajille: Tunnin juna ja DI-koulutuksen laajennus tärkeitä

Lounais-Suomen työntekijäpulaa paikataan täsmäkoulutuksella – verkostoyliopisto tuottaa alueelle yli 400 diplomi-insinööriä vuosittain

Lue seuraavaksi