1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juomaveden saastuminen

Halsuan Ylikylässä on keitetty vettä jo kolme viikkoa saastuneen kaivoveden takia – sairaustapauksilta on silti vältytty

Kaivoa on yritetty puhdistaa, mutta toistaiseksi tuloksetta. Keittokehotus jatkuu edelleen.

Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Saastunut kaivovesi on aiheuttanut lisävaivaa Halsualla Ylikylän vesiosuuskunnan asiakkaille jo monen viikon ajan. Ongelmaa ei ole saatu ratkaistua, vaan juomavesi pitää yhä keittää.

Veden saastuminen paljastui näytteistä jo ennen juhannusta. Sen jälkeen kaivo tiivistettiin ja juoksutusta tehostettiin. Se ei kuitenkaan auttanut, vaan seuraavissakin näytteissä oli koliformisia bakteereita ja enterokokkibakteerikasvua.

Suolistoperäiset enterokokit kertovat ulosteperäisestä saastumisesta. Koliformiset bakteerit tulevat pintavesien mukana esimerkiksi maaperästä.

Seuraavaksi vedenottamon kaivot puhdistettiin ja desinfioitiin, mutta sekään ei poistanut ongelmaa.

Nyt saastunut raakavesikaivo aiotaan ottaa pois käytöstä ja korvata toisella.

Tarkastuskäynti ja tutkimustulokset viittaavat siihen, että kaivoon olisi päässyt pintavesiä. Tarkkaa syytä ei ole saatu selville.

Hanavesi kelpaa tiskaamiseen, siivoamiseen ja peseytymiseen

Ylikylän verkostossa on 120 liittymää. Asukkaat voivat hakea puhdasta talousvettä Perennaarion vesipisteestä.

Hanavettä voi käyttää normaalisti siivoamiseen, tiskaamiseen ja peseytymiseen ja antaa eläimille. Juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi pitää keittää vähintään viisi minuuttia.

– Vihannesten huuhteluvesi kannattaa keittää ennalta eikä esimerkiksi vedenkeitintä tai kahvinkeitintä kannata käyttää keittämättömällä vedellä, sillä niissä vesi ei kiehu riittävän kauan, sanoo terveystarkastaja Niina Kontinaho.

Vedenkeittokehotuksia annetaan alueella silloin tällöin, mutta näin pitkä ongelmatilanne on melko harvinainen. Yleensä ongelma ratkeaa desinfioinnilla.

Saastuneen veden ei tiedetä aiheuttaneen sairastumisia.

Muutettu otsikkoa 12.7. klo 8:17