Himoksen harrikkatapahtumasta jälkipyykkiä: järjestäjä arvostelee poliisia ylilyönneistä, poliisin mukaan tilaisuuteen piti varautua näkyvästi

Jämsän Himoksessa järjestettiin kesäkuussa kansainvälinen harrikkatapahtuma.

HD Super Rally
Harley Davidson -tapahtuma Jämsän Himoksessa kesäkuussa 2019.
Poliisin turvatarkastuspiste Himoksen harrikkatapahtumassa.Petru Aaltonen / Yle

Jämsän Himoksella kesäkuun alussa järjestetty harrikkatapahtuma on nostattanut jälkimaininkeja.

Harley-Davidson Club Finland arvostelee poliisia ylilyönneistä tapahtuman yhteydessä.

Yhdistyksen puheenjohtaja Mika J. Saloranta sanoo, että poliisi oli paikalla tarpeettoman suurella miehityksellä ja näkyi aiheettomasti tapahtuma-alueella. Salorannan mukaan kyseessä oli harrikkaharrastajiin kohdistettu provokaatio ja kiusanteko.

– Tapahtumaa tultiin valvomaan ylimitoitetulla arsenaalilla vain sen vuoksi, että osallistujat ajavat harrikoilla.

Komisario Juha Mäntynen Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että poliisi oli paikalla Himoksessa näkyvästi. Mäntysen mukaan poliisitoiminta tapahtumassa perustui muualta vastaavista tapahtumista saatuihin kokemuksiin eikä poikennut merkittävästi esimerkiksi Seinäjoella 2009 järjestetystä kokoontumisesta.

Vastaava tapahtuma järjestetään eri puolilla Eurooppaa vuosittain.

– Tietenkin poliisi varautuu, kun tiedossa on, että paikalle saapuu 9 000–10 000 motoristia, etenkin kun tiedetään, että osallistujista iso osa tulee ulkomailta, toteaa Mäntynen.

Sekä Saloranta että Mäntynen ovat samaa mieltä siitä, että tapahtuma sujui varsin rauhallisesti. Mäntysen mukaan tämä johtui pitkälti poliisin varautumisesta ja paikallaolosta. Salorannan mukaan tapahtuman ennakkojärjestelyt viranomaisten kanssa sujuivat moitteetta. Salorannan arvostelu kohdistuukin poliisin toimiin varsinaisessa tapahtumassa.

– Läheltä liippaa syrjintä elämäntapaa eli harrikkaharrastusta kohtaan.

Poliisi toteaa, ettei harrikkaharrastajia ja rikollisia moottoripyöräkerhoja pidä sekoittaa keskenään. Silti tapahtumassa piti varautua myös siihen, että paikalla on ryhmittymiä, joilla on tekemistä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa.