Ukrainalainen mansikanpoimija voi tienata Suomessa kahden vuoden ansiot kesän aikana – kausitöissä huhkii jopa 15 000 työntekijää, joista harva on suomalainen

Suomalaisia poimijoita ei mansikkatiloilla enää juurikaan näy. Poikkeuksen tekee marjojen itsepoiminta.

Katariina ja Heikki Riihon tilalla Tuurissa hoituvat niin lapset Eino ja Vilja kuin myös yli neljä hehtaaria mansikkaa. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Riihon tilalla Tuurissa on mansikkasesongissa täysi tohina päällä. Varhaislajike Honeoye alkaa olla kerättynä, ja Polka on jo työn alla.

Yrittäjä Katariina Riiho kertoo, että lajikkeita on viljelyssä kaiken kaikkiaan viisi erilaista, millä varmistetaan marjan riittävyys koko kaudeksi. Tilan mansikat poimitaan tiloilta tänä päivänä pääosin ukrainalaisten poimijoiden toimesta.

– Suomalaiset nuoret alkavat olla harvinaisuus mansikkatiloilla. Tämä on liian rankkaa työtä monille nuorille. He saavat rahan helpommin muualta. Toki osa nuorista poimii mielellään mansikoita, toteaa Heikki Riiho.

Rankkuus tulee epäkiitollisen työasennon lisäksi sääolojen vaihtelusta; välillä sataa kaatamalla, sitten taas aurinko porottaa taivaan täydeltä.

Katariina Riiho on nähnyt muutoksen työntekijöiden alkuperässä isänsä mansikkatilalla Vihdissä. Ensin oli suomalaisia poimijoita, sitten tulivat virolaiset ja nyt elintason noustua Virossa mansikkatiloilla ahkeroivat ukrainalaiset poimijat.

– Keskipalkka Ukrainassa on niin matala, että he voivat tienata kahden vuoden ansiot kesän aikana. Parhaina päivinä poimija kerää 100-200 kiloa marjaa.

Tilalla on jonkun verran myös itsepoimintaa.

– Sanoisin, että itsepoimijat ovat marjastushenkisiä, mutta kaikenlaiset ihmiset poimivat itse mansikkansa. Nuoria, vanhoja, lapsiperheitä, kertoo Katariina Riiho.

Mitä enemmän, sitä parempi, tuumii pian kaksi vuotta täyttävä Eino Riiho oman maan mansikoista. Mukana äiti Katariina Riiho. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Poimijat tulevat Itä-Euroopan maista

Suomalaisten mansikat on poimittu ulkomailta tulevien työntekijöiden voimin jo vuosia.

Toiminnanjohtaja Miika Ilomäki Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitosta vahvistaa, että yli 60 prosenttia suomalaistilojen mansikanpoimijoista tulee Ukrainasta.

– Seuraavaksi eniten Venäjältä, sitten Valko-Venäjältä ja Itä-Euroopan maista. Palkka motivoi, sillä tiedetään, että Ukrainassa keskipalkka on pieni, puhutaan noin 200-300 eurosta kuukaudessa.

Kesäaikaan Suomessa huhkii maatalouden kausityössä 10 000 - 15 000 työntekijää.

– On vaikea sanoa, mistä johtuu, että suomalaisia nuoria ei marjatiloilla juurikaan nähdä. Marjatilat sijaitsevat ympäri Suomea ja tarvittava työvoimareservi on niin suuri, että sitä ei ehkä Suomesta löydykään, Ilomäki kommentoi.

Aiheesta aiemmin: