1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Novosibirskin alue

Instragram-turisteja varoitetaan: Siperian lumoava turkoosi järvi on myrkyllinen kemikaalikaatopaikka

Voimalayhtiö muistuttaa, että "turkoosi paratiisi" on teollisuusalue, eikä suinkaan vesi- tai luonnonpuisto.

Novosibirskin alue
Ryhmäselfie.
Fazry Ismail / EPA

Venäläinen energiayhtiö varoittaa turisteja uimasta kauniin turkoosilla järvellä Novosibirskissa Siperiassa, sillä järvi on yhtiön mukaan käytännössä kaatopaikka täynnä vahingollisia metallioksideja sisältävää tuhkaa.

”Siperian Malediiveiksi” kutsuttu järvi on suosittu paikka Instagram-kuvaajien keskuudessa. Monet poseeraavat myrkyllisen järven rantakaistaleella ranta-asusteissa ja lukuisat hääparit ovat päättäneet ikuistaa hääkuvansa turkoosi kemikaalijärvi taustallaan. Joidenkin kerrotaan järjestäneen viikonloppuisin jopa grillibileitä järven rannalla.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

Voimalayhtiö muistuttaa, että "turkoosi paratiisi" on teollisuusalue, eikä suinkaan vesi- tai luonnonpuisto. Yhtiö varoittaa, että ihokosketus veteen saattaa aiheuttaa allergisen reaktion.

– Kutina on jo ohitse, mutta en suosittele veden maistamista, kirjoitti yksisarvisella uimapatjalla järvessä pulikoinut mies Instagram-postissaan.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

Lisäksi yhtiö varoittaa, että tuhka on kerrostunut veteen luoden pehmeän mutapohjan, josta on lähes mahdotonta päästä omin avuin pois.

Yhtiön varoitukset näyttävät kuitenkin toimineen täysin päinvastaisesti ja väkeä vieraillee järvellä nyt aikaisempaakin enemmän. Instagramiin on perustettu ”Novosibirskin Malediivit” (siirryt toiseen palveluun) -nimeä kantava tili, jossa julkaistaan kuvia ja kirjoituksia järvestä.

Eräs Instagram-käyttäjä kertoo, että myös paikalliset pitkäkyntiset ovat ymmärtäneet paikan potentiaalin. Kun turistit ovat kuvaussessiollaan rannalla, murtautuvat varkaat parkkeerattuihin autoihin.

Toinen somekirjoittaja kertoo, että lämpövoimala olisi ryhtynyt sulkemaan teitä tekojärvelle turistien paljouden vuoksi.

”Turkoosi paratiisi” on läheisen lämpövoimalan rakentama tekojärvi, johon päätyy hiilenpolttamisesta syntyvä tuhka. Voimala on rakennettu 1970-luvulla ja se suurin laatuaan Siperiassa. Lämpövoimala tuottaa energiaa läheiseen Novosibirskin kaupunkiin.

Lisää aiheesta:

The Guardian: ‘Siberian Maldives’ is actually a toxic dump, Instagrammers warned (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi