Hyppää sisältöön

Hui! Karhunpentu putosi kuoppaan – kokosimme karhusuoran ensimmäisen vuorokauden parhaat hetket tähän juttuun

Karhusuorassa nähtiin heti ensimmäisenä iltana dramatiikkaa, kun pentu putosi kuoppaan ja emokarhu ryntäsi paikalle.

karhunpentu, karhulive, kuvakaappaus
Karhunpentu putosi kuoppaan, johon joskus laitetaan karhuille ruokaa.

Ylen karhulähetyksessä on ensimmäisen vuorokauden aikana nähty useita pentuja ja aikuisia karhuja.

Jännittävin tilanne tapahtui heti keskiviikkona illalla, kun karhunpentu näytti humpsahtavan heinäkasan läpi maan alle. Emokarhu hyökkäsi nopeasti paikalle. Pentu kuitenkin pääsi nopeasti pois ilmeisen vahingoittumattomana mutta säikähtäneenä.

Ylen kuvaaja Timo Sihvonen kertoo, että kuopassa on ennen pidetty kaloja karhuja varten. Kaloista on kuitenkin luovuttu, koska ne houkuttelivat paikalle lokkeja. Nykyään koloon joskus laitetaan ruokaa, ja pennut ovat joskus käyttäneet sitä kylpemiseen.

Toisella videolla näkee, miten pennut tutkivat samaa koloa. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun pentu oli jo pudonnut kuoppaan.

Pennut tutkivat kuoppaa sen jälkeen, kun yksi oli pudonnut sinne.

Karhuja houkutellaan katselupaikalle ruuan avulla, ja ne ovat tulleet hyvinkin lähelle kameraa. Karhuja on houkuteltu esimerkiksi puussa roikkuvien kuivamuona-astioiden eli pommien avulla.

Karhu hakee ruokaa puussa olevasta pommista eli kuivamuona-astiasta.

Yle kuvaa karhujen elämää Kainuussa Suomussalmen Raatteessa lähellä Venäjän rajaa. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen 360-kameralla tehty karhukamera.

Karhut kiinnostivat aamukolmeen

Karhujen elämän seuraaminen on kiehtonut monia. Lähetys alkoi keskiviikkona, ja torstaiaamuun mennessä se oli avattu jo lähes 150 000 kertaa.

Yksi seuraajista oli taipalsaarelainen Jussi Hyrkkänen, eläkkeellä oleva tietoliikenneinsinööri. Hän oli kuullut suorasta lähetyksestä illan 20.30-tv-uutisista. Sen jälkeen hän oli katsonutkin lähetystä aamukolmeen samalla, kun teki töitä toisella näytöllä. Hyrkkänen oli vinkannut myös ystävilleen ulkomaille lähetyksestä.

Hyrkkänen otti yhteyttä Ylen toimittajaan kysyäkseen, mikä oli kuoppa, mihin pentu putosi.

– Olipa emokarhulla nopeat reaktiot siinä tilanteessa. Itse ei ehtinyt melkein edes huomata pennun putoamista, kun äiti jo hyökkäsi siihen.

Hyrkkänen kertoo itsekin asuvansa "samanlaisessa korvessa" kuin missä Ylen karhulähetystä tehdään. Hän on asunut suuren osan elämästään kaupungissa, mutta kertoo nähneensä ensimmäistä kertaa karhun kymmenvuotiaana ollessaan Pohjois-Karjalan Koitere-järvellä veneretkellä. Aikuiset olivat hermostuneet, kun serkukset olivat huitoneet airolla vettä vedessä olevan karhun päälle.

Karhusuora on hänestä mielenkiintoinen ennen kaikkea siksi, että siinä voi tapahtua vaikka mitä, koska tapahtumia ei voi käsikirjoittaa etukäteen.

Karhulähetys jatkuu lauantaiaamuun saakka. Parhaiten karhut ovat näkyvillä ilta- ja yöaikaan kello 19–06.

Karhunkatseluun pääset täältä.

.
.