Video: Tämä minivarsa on sipoolaistallin maskotti ja sydäntensärkijä – korkeus syntyessä vain 48 senttiä: "Pampula saa kyllä kaiken huomion"

Miniatyyrihevosia on rekisteröity Suomeen alle kaksisataa.

Miniatyyrihevonen
Minivarsa Pampula syntyi sylikoiran kokoisena
Minivarsa Pampula syntyi sylikoiran kokoisena

Kolmeviikkoinen Pampula kirmaa eestaas sipoolaisen Nybackan tallin laitumelle vievää tietä. Se on niin pieni, että esimerkiksi sopivaa riimua tai loimea ei varsalle löydy – toistaiseksi Pampula saa siis juosta vapaana emänsä Dotjen kintereillä.

– Kaikki on aivan ihastuneita Pampulaan, se on tallin maskotti, yrittäjä Suvi Kettunen kertoo.

Pampulan tarina sai alkunsa viime vuonna, kun Kettunen vei Dotjen lemmenlomalle Riihimäelle. Sieltä löytyi näyttelyissä palkittu ori Caesar.

– Ryhdyin suunnittelemaan Dotjelle varsaa, koska se on hyvärakenteinen ja sillä on hyvät jalka-asennot. Enkä ole koskaan aiemmin kasvattanut minivarsaa.

Dotje, Pampula ja Caesar ovat Euroopan miniatyyrihevosia. Niiden lajitovereita on Suomen Hippoksen rekisterissä alle 200.

Suvi Kettunen, varsa Pampula ja emä Dotje.
Pampula on rohkea varsa, Suvi Kettunen kertoo.Ronnie Holmberg / Yle

Pampulan säkäkorkeus oli syntyessä vaivaiset 48 senttiä. Täysikokoisenakin se jäänee emänsä mittoihin, noin 75 senttiä korkeaksi.

Minihevosia ei useinkaan käytetä ratsuina, vaan ennemmin lemmikkeinä. Ne auttavat myös pihapiirin siistinä pitämisessä laiduntaessaan.

Minihevonen Pampula.
Kolmeviikkoinen Pampula pärjää vielä äidinmaidolla.Ronnie Holmberg / Yle

Nybackan tallilla Kettunen suunnittelee Pampulasta ennen kaikkea muiden hevosten kuljetuskaveria.

– Kun tällainen minihevonen tyytyväisenä rouskuttaa heinää kuljetusautossa, niin herkempi ja arvokkaampi kouluhevonen rauhoittuu siinä vieressä, Kettunen kuvailee.

Esimerkiksi Dotjella on kokemusta ammattimaisen seuralaisen työstä: se on muun muassa saattanut tuttavan kilpahevosen Ruotsista Suomeen.

Emä Dotje ja varsa Pampula.
Miniatyyrihevoset ovat pitkäikäisiä lemmikkejä. Ne voivat elää yli 30-vuotiaiksi.Ronnie Holmberg / Yle

Minihevoset ovat myös suosittuja näyttelyhevosia.

– Niitä voi loputtomasti kammata ja lelliä, Kettunen kertoo.

Myös Pampulassa voisi olla ainesta näyttelyhevoseksi. Varsan jalkojen asento ei kuitenkaan vielä ole täysin valmis, eikä Kettunen tiedä, riittäisikö tallinpidolta aikaa näyttelyihin.

– Näin kotona Pampula saa kyllä kaiken huomion meidän perheeltä.

Minihevosten jalostamisella on myös nurjat puolensa. Osa hevosista kärsii hammasongelmista, kun hampaat eivät enää mahdu niiden kalloon. Kettunen onkin päättänyt, ettei jalosta ainakaan Pampulaa ja Dotjea pienempiä hevosia.

– Rajansa kaikella.

Minihevonen Pampula.
Pampula valloittaa sydämiä Uudellamaalla.Ronnie Holmberg / Yle