Tiesitkö, kuinka tärkeä arabikumi on Sisu-pastillille ja cokikselle? Sudanilaisesta raaka-aineesta on tullut suurvaltapolitiikan pelinappula

Sudanin merkitys maailman virvoitusjuoma- ja makeisteollisuudelle on niin valtava, että maa uhkasi viedä cokis-pullon amerikkalaisten suusta.

Sudan
Huseina Halil Ibrahim työskentelee arabikumitehtaalla
Huseina Halil Ibrahim työskentelee arabikumitehtaalla, missä palaset erotellaan ja lähetetään sen jälkeen jalostettavaksi ulkomailleLiselott Lindström / Yle

KHARTUM Varastorakennus on täynnä isoja kasoja, jotka näyttävät aivan vaaleanpunaisilta rubiineilta.

Huseina Halil Ibrahim siivilöi kristalleja ja erottelee isoimmat palat pienimmistä. Hän on työskennellyt tehtaalla aamukuudesta ja hänen ripsensä ovat vaaleanpunaisen pölyn peittämät. Mutta Ibrahimia ei haittaa.

– Tämä on kiva työ ja palkka on hyvä!

Rubiineilta näyttävät palaset ovat arabikumia, ja sitä suuri osaa maailmaa käyttää joka päivä. Nälkä arabikumin perään on vain kasvamassa.

Naiset siivilöimässä arabikumia
Tehtaan sisätiloissa työskentelee lähes pelkästään naisia. Miehet kantavat painavia säkkejä ulkopuolella.Liselott Lindström / Yle

Sudan tuottaa noin 70 prosenttia maailman arabikumista.

Sitä käytetään muun muassa suomalaisissa Sisu-pastilleissa, virvoitusjuomissa, makeisissa, leivonnaisissa, lääkkeissä, erilaisissa väreissä ja kosmetiikassa. Huikean monikäyttöinen arabikumi toimii liimana, väriaineiden sideaineena ja sakeuttamisaineena elintarvikkeissa, joissa sen löytää koodilla E414.

Ilman sitä kolajuoman sokeri ei jakautuisi tasaisesti, vaan pulloa avatessasi huomaisit sokerin kasautuneen pohjalle.

Mutta ennen kuin arabikumi on päätynyt karkkipussiisi, se on kulkenut pitkän matkan.

Arabikumi
Arabikumia on kahdenlaista, toista käytetään lähinnä elintarvikkeisiin ja toista kosmetiikkaan.Liselott Lindström / Yle
Arabikumi
Arabikumi paakkuuntuu isoiksi mötiköiksi.Liselott Lindström / Yle

Arabikumi kasvaa lähinnä Kordofan ja Sinisen Niilin maakunnissa kaukana Khartumista. Tärkeä aine tulee kahdesta eri akasiapuusta, jotka kasvavat ainoastaan niin kutsutulla kumivyöhykkeellä Sahelin alueella. Sahel on Saharan eteläisin vyöhyke, joka kulkee Atlantista lännessä Punaiselle merelle idässä.

Arabikumi on akasiapuun pihkaa, ja sen poimiminen vaatii tarkkuutta. Oikeaan aikaan sateiden jälkeen puuhun tehdään noin parin sentin viilto, ja sen jälkeen puun pihka pursuaa ulos. Jos viilto on liian syvä tai tehdään väärään aikaan, voi joutua odottamaan kuukausia ennen kuin puu tuottaa jälleen pihkaa.

Oikeanlainen viilto voi kuitenkin tuottaa jopa puolitoista kiloa arabikumia päivässä. Ja kaikki poimitaan käsin.

Sen jälkeen se tuodaan säkeissä Khartumin tehtaisiin ja sieltä eteenpäin maailmalle.

Arabikumi tärkeämpi kuin Yhdysvaltojen periaatteet

Hisham Salih Yagoub istuu mukavasti ilmastoidussa huoneessaan Khartumissa ja lopettelee kokousta. Hänen yhtiönsä Afritec kuivattaa, puhdistaa ja pakkaa 17 000 tonnia arabikumia joka vuosi ja vie sen eteenpäin lähinnä Ranskaan.

Lempeähymyinen mies on todella innostunut Sudanin viimeaikaisista mullistuksista. Vanha presidentti Omar al-Bashir syöstiin vallasta huhtikuussa, ja nyt Yagoub toivoo monen muun tavoin maahan siviilihallintoa.

Arabikumia tehtaan pihalla
Arabikumia tehtaan pihalla.Liselott Lindström / Yle

Demokraattinen Sudan voisi saada ulkomailta kipeästi kaivattuja sijoituksia maatalouteen.

– Emme halua takaisin vanhoihin aikoihin. Talouspakotteet iskivät täällä todella kovaa tavallisiin ihmisiin, Yagoub sanoo.

Arabikumin tuotanto on kuitenkin jatkunut läpi Sudanin poliittisten myllerrysten ja sisällissotien, koska sitä tarvitaan maailmalla niin kipeästi.

Kun Yhdysvallat vuonna 1997 asetti talouspakotteita Sudanille, arabikumi oli ainoa tuote, jota pakotteet eivät koskeneet. Sen saanti meni tärkeysjärjestyksessä ihmisoikeuksien ja turvallisuuden edelleen.

Yhdysvallat itse totesi, että jos pakotteet olisivat koskeneet myös arabikumia, maan oma ruokateollisuus olisi kärsinyt.

– Vaikeaa meille oli pakotteiden aikaan kuitenkin saada rahaa arabikumistamme, koska Sudanissa ei ollut mitään kansainvälistä pankkitoimintaa, Yagoub muistuttaa.

Rahoitettiinko arabikumilla al-Qaidaa?

Yksi syy siihen, että Yhdysvallat kiinnitti 1990-luvulla huomionsa Sudaniin oli al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin ja muiden terroristijohtajien mieltymys maahan.

Ennen vuosituhannen vaihdetta he viettivät paljon aikaa Khartumissa. Huhut bin Ladenin kytköksistä arabikumibisnekseen (siirryt toiseen palveluun) johtivat Yhdysvalloissa boikottivaatimuksiin 1990-luvun loppupuolella. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen kumi brändättiin uudelleen akasiakumiksi, jotta väitetyt kytkökset bin Ladeniin eivät tulisi heti mieleen.

Kun Yhdysvallat vuonna 2007 asetti Darfurin sodan takia jälleen uusia pakotteita Sudanin kohtaan, Sudanin Yhdysvaltain-suurlähettiläs piti poikkeuksellisen lehdistötilaisuuden.

Hän nosti Coca-Cola-pullon pöydälle ja totesi, että Sudan voi halutessaan riistää Yhdysvalloilta maan symbolin – cokiksen –, mikäli Washington yrittää sekaantua Sudanin sisällissotaan. Suurlähettiläs kun tiesi, että Ilman arabikumia kolajuoman valmistaminen olisi lähes mahdotonta.

Miehet kantavat maaseudulta tulleet arabikumisäkit tehtaalle.
Miehet kantavat maaseudulta tulleet arabikumisäkit tehtaalle.Liselott Lindström / Yle

Pakotteet poistettiin vuonna 2017, mutta Sudanin talous kärsii edelleen.

Leivän ja polttoaineen hinnannousut olivat syy siihen, että sudanilaiset lähtivät osoittamaan mieltään kadulle viime joulukuussa. Se johti lopulta kansannousuun ja 30 vuotta maata hallinnut Bashir luopui vallasta.

– On ollut puutetta polttoaineesta, sähköstä, ulkomaalaisesta valuutasta ja kotimaisesta rahasta, Yagoub listaa.

Khartumin pankkiautomaatteihin on krooniset jonot, kun ihmiset yrittävät nostaa edes jonkin verran käteistä. Pankkikorteilla ei voi maassa maksaa.

Inflaatio on syönyt sudanilaisten säästöjä ja palkkoja. Muutama vuosi sitten yhdellä dollarilla sai neljä Sudanin puntaa. Nyt virallinen kurssi on 45 ja mustassa pörssissä vielä enemmän. Ulkomaalainen valuutta onkin haluttua Sudanissa.

Pakotteita on mahdollista kiertää

Yagoubille käteisen puute on tarkoittanut hankaluuksia maksaa arabikumin poimijoille. Hän vie arabikuminsa lähinnä ranskalaiselle ruokayhtiö Nexiralle.

Pakotteiden aikaan Yagoubin yhtiö kehitti monimutkaisen maksusysteemin, jotta ranskalaiset ostajat pystyivät maksamaan tuotteesta. Yagoubin pöydällä on Bank of Khartoumin lasinalusia. Hänen pankkinsa oli avannut belgialaisessa pankissa eurotilin, ja rahat siirtyivät sen kautta Nexiran ja hänen yhtiönsä välillä. Näin vältetettiin kaupankäynti dollareissa ja sitä kautta Yhdysvaltojen kiinnostus.

Ibrahimin työkaveri Amina siivilöi pihalla. Päivässä hän täyttää kymmenkunta säkkiä ulkomaille vietäväksi.
Arabikumitehtaan työntekijä Amina seuloo pihalla Omdurmanissa Khartumin liepeillä. Päivässä hän täyttää kymmenkunta säkkiä ulkomaille vietäväksi.Liselott Lindström / Yle

Vaikka Sudanin tulevaisuus on edelleen epävarma, Yagoub on positiivinen ja aikoo laajentaa bisnestään.

– Sudan voisi ruokkia vaikka koko Lähi-Idän, jos poliittiset olosuhteet olisivat suotuisat. Menetimme paljon mahdollisuuksia amerikkalaisilla ja eurooppalaisilla markkinoilla, ja tilalle tuli kiinalaiset, hän sanoo.

Tehtaalla Huseina Halil Ibrahim lopettelee päivänsä. Iltapäivän rukouskutsu raikuu läheisestä minareetista, ja hän pyyhkii pölyä ja hikeä kasvoiltaan.

Huseina Halil Ibrahim
26-vuotias Huseina Halil Ibrahim on työskennellyt muutaman vuoden tehtaalla, eikä pöly häntä haittaa.Liselott Lindström / Yle

Ongelmista huolimatta Sudanin arabikumin vienti on moninkertaistunut kymmenessä vuodessa. Vuonna 2009, kun valtion monopoli päättyi, viennin arvo oli maan keskuspankin mukaan 33 miljoonaa dollaria. Vuonna 2017 arabikumia vietiin maasta lähes 115 miljoonaa dollarin edestä.

Tapahtuipa Sudanissa lähitulevaisuudessa mitä tahansa, Ibrahim uskoo, että hänelle riittää töitä myös tulevaisuudessa.

– Viihdyn täällä, minulle ei koskaan ole tapahtunut mitään pahaa töissä, 26-vuotias sanoo.

Lue lisää Sudanista:

Joukko sotilaita yritti vallankaappausta Sudanissa

Kolme kysymystä Sudanista: Internet palautettiin ja videot raakuuksista leviävät – Keskeistä on, miten valta jakautuu

Sudanissa kenraalit ja protestoijat pääsivät sopuun hallinnosta

Yle Sudanissa: Naisille presidentin ero ei riitä – seuraavaksi he haluavat murskata miesten ylivallan