Trump suivaantui Kiinalle: Eivät ole ostaneet maataloustuotteitamme, kuten lupasivat

Uutistoimisto AFP:n haastattelema analyytikko vahvisti, ettei Kiina ole tehnyt suuria ostoja Yhdysvalloista viime aikoina.

kauppasodat
 Donald Trump ja Xi Jinping.
Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit tapasivat Japanin G20-kokouksessa Osakassa viime kuussa.Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvostelee Kiinaa siitä, ettei maa ole aloittanut maataloustuotteiden ostoa yhdysvaltalaisilta viljelijöiltä, kuten osapuolet presidentin mukaan aiemmin sopivat.

Trump kuvaili Twitterissä Kiinan tuottaneen Yhdysvalloille pettymyksen, kun maa ei ole noudattanut lupauksiaan.

– Toivottavasti he aloittavat (ostot) pian, tviittasi presidentti.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema analyytikko vahvisti, ettei Kiina ole tehnyt suuria ostoja Yhdysvalloista viime aikoina.

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Trump sopivat jäissä olleiden kauppaneuvottelujen jatkamisesta G20-kokouksessa kesäkuun lopussa.

Neuvottelujen jälkeen Trump kertoi toimittajille, että Kiina ostaa Yhdysvalloista suuren erän maataloustuotteita. Kiina ei tästä heti tapaamisen jälkeen maininnut.

Trump pyrkii vetoamaan amerikkalaisiin maanviljelijöihin, jotka ovat ajautuneet taloudelliseen ahdinkoon kauppasodan vuoksi.

Viime kuussa entinen kiinalainen diplomaatti Zhao Weiping kertoi toimittajille New Yorkissa, että ”Yhdysvallat on pyytänyt meitä tekemään hankintoja enemmän kuin mitä pystymme ostamaan.”

– Tässä täytyisi olle realistinen, Weiping jatkoi.

Valkoisen talon taloudellinen neuvonantaja Larry Kudlow kertoi torstaina Yhdysvaltojen odottavan, että Kiina ryhtyy ”erittäin pian” hankkimaan amerikkalaisia maataloustuotteita.

Kauppasodan osapuolet ovat jatkaneet keskusteluja puhelimitse, mutta varsinaisten neuvottelujen jatkamisesta ei ole ilmoitettu.

Lisää aiheesta:

Asiantuntija: Trumpin ja Xin huipputapaamisessa ostettiin lisäaikaa, mutta ongelmia se ei välttämättä ratkaise

USA:n maatalousministeri: Trump tietää, etteivät kauppasodan kärsijöiksi joutuneet viljelijät maksa laskujaan patriotismilla

Lähteet: AP, AFP, STT