1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isis

Saksan haettava epäillyn Isis-taistelijan lapset ja vaimo Syyriasta – Haavisto: Suomi päivittäin yhteydessä leirin suomalaisten omaisiin

Saksalaistuomioistuin perustelee al-Holin leirillä olevien hakemista valtion suojeluvelvollisuudella.

Isis
Isis-taistelijaksi epäillyn miehen vaimo käveli maaliskuussa poikansa kanssa Rojin pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa.
Isis-taistelijaksi epäillyn miehen puoliso jaloitteli maaliskuussa poikansa kanssa Rojin pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa.Ahmed Mardnlia / EPA

BERLIINI/HELSINKI Saksassa berliiniläinen tuomioistuin on linjannut, että Saksan on haettava epäillyn Isis-taistelijan saksalainen vaimo ja kolme lasta takaisin kotimaahan al-Holin leiriltä.

Perusteeksi tuomioistuin sanoo perustuslain takaaman valtion suojeluvelvollisuuden. Olot Syyrian al-Holin leirillä ovat erittäin vaikeat.

Tällä viikolla tehdystä päätöksestä kertoi torstaina muun muassa saksalaislehti Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan tämä oli ensimmäinen kerta, kun saksalainen tuomioistuin linjasi Saksan olevan velvoitettu hakemaan epäiltyjen Isis-taistelijan omaiset takaisin kotimaahan.

Päätöstä voidaan pitää ennakkotapauksena.

Al-Holin leirin tilanne on ajankohtainen kysymys myös Suomessa. Ylen perjantaiaamuna haastatteleman ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan leirillä olevien suomalaisten omaiset ovat päivittäin yhteydessä ulkoministeriön konsulipalveluihin ja heiltä on saatu tietoja leirin oloista.

– Tilanne, jossa ihmiset ovat omasta tahdostaan vastoin kaikkia suosituksia hakeutuneet sotatoimialuelle perheiden ja lastensa kanssa, on poikkeuksellinen, Haavisto sanoo Ylelle puhelimitse.

Haaviston mukaan ei ole myöskään tiedossa, antaisivatko Turkki, Irak ja Syyria käyttää alueitaan Isis-leirillä olleiden kauttakulkuun.

Suomen hallitus ei ole tehnyt vieläkään selvää linjausta siitä, aikooko Suomi ryhtyä toimenpiteisiin suomalaisten auttamiseksi pois leiriltä. Hallitus punnitsee erilaisia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi.

Kesäkuun lopussa pääministeri Antti Rinne sanoi, ettei Suomi harkitse tällä hetkellä (siirryt toiseen palveluun)suomalaisten evakuointia. Viime viikolla Rinne totesi, että leirillä olevien ihmisten tilanteesta on tehtävä yksilökohtaisia arviointeja.

Ylen al-Holilla tapaamien suomalaisten mukaan leirillä on 11 suomalaista naista ja heidän 33 lastaan.

Saksan tapauksessa Isis-taistelijaksi epäillyn miehen omaiset olivat haastaneet Saksan ulkoministeriön oikeuteen, kun se kieltäytyi auttamaan al-Holin leirillä jumissa olevia omaisia.

Saksan ulkoministeriö olisi ollut valmis auttamaan 2-, 7- ja 8-vuotiaat lapset kotiin. Oikeus linjasi kuitenkin, että ulkoministeriön on autettava myös vaimoa.

Monen muun länsimaan tavoin Saksa on huolissaan siitä, että Isisin alueelle matkustaneet naiset ovat kotimaahan palatessaan turvallisuusuhka.

Saksan ulkoministeriö tutkii nyt nyt päätöstä ja saattaa valittaa korkeampaan oikeusasteeseen. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Aiheesta lisää:

Suojelupoliisi: Al-Holin leirillä olevien suomalaisten tapaukset tutkitaan yksitellen – palaajat viranomaistoimien piiriin "tavalla tai toisella"

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin: Supolla on keinoja hoitaa al-Holin leiriltä palaavien tilanne – "Tehkää työnne"

Edustaja Pia Kauma Etyj-kokouksessa: Isis-alueilta palaavat saatettava oikeuden eteen

Punainen Risti: Hakekaa kansalaisenne al-Holin leiriltä

Lue seuraavaksi