Johannes Sonkajanrantalainen liitetään pyhien joukkoon

Joensuussa ja Ilomantsissa toimitettaviin palveluksiin osallistuvat kaikki ortodoksisen kirkon toimessa olevat piispat ja satapäinen kirkkokansa.

Ilomantsi
Pyhä marttyyri ja tunnustaja Johannes Ilomantsilainen
Ilomantsilainen Johannes Karhapää teloitettiin Joensuun Siilaisilla keväällä 1918.Valamon luostarin arkistot

Pohjois-Karjalassa alkaa tänään harvinainen kanonisointi eli ihmisen pyhäksi julistaminen.

Joensuun Siilaisilla sekä Ilomantsin Kokonniemessä ja Sonkajalla toimitetaan jumalanpalvelukset, joissa Johannes Karhapää liitetään pyhien joukkoon. Hänestä tulee pyhä marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalainen.

Perjantaina ja lauantaina toimitettaviin palveluksiin osallistuvat kaikki ortodoksisen kirkon toimessa olevat piispat ja satapäinen kirkkokansa. Ohjelmassa on kaksi panihidaa, juhlavigilia ja liturgia.

Karhapää syntyi Sonkajanrannassa vuonna 1884. Johannes oli Ilomantsissa merkittävä sivistyön edistäjä, jonka toiminta kuitenkin herätti niin sanotun ryssänuskon levittäjänä vihaa suomalaisissa nationalisteissa.

Sisällissodan alla häntä alettiin nimitellä yhä kiivaammin sekä tsaarivallan kätyriksi ja nuuskijaksi että bolsevikiksi.

Sekavissa olosuhteissa pidätetty Johannes kuljetettiin vuoden 1918 keväällä muiden vangittujen kanssa Siilaisille, jossa heidät teloitettiin.

Johannes Karhapää on vasta toinen Suomen ortodoksisen kirkon oma pyhä. Kesäkuussa pyhäksi julistettiin Johannes Valamolainen.

Johannes Karhapään koko tarina löytyy Suomen ortodoksisen kirkon verkkosivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Yle kertoi kahden pyhän julistamisesta huhtikuussa.

Miksi Johannes Ilomantsilainen vaihtui Johannes Sonkajanrantalaiseksi? (siirryt toiseen palveluun)