Pekka Haavisto Sudanista: Tilanne on yhä jännitteinen ja useat ryhmät tavoittelevat valtaa

EU:ta edustanut Haavisto tapasi torstaina Sudanin kriisin osapuolia ennen uutisia vallankaappausyrityksestä.

Sudan
Pekka Haavisto
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).Emmi Korhonen / Lehtikuva

Sudanin tilanne on edelleen jännitteinen ja maassa on kilpailua vallasta, arvioi maassa vieraillut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Sudanin sotilasjohto kertoi myöhään torstaina estäneensä vallankaappausyrityksen, jossa oli osallisena aktiiviupseereita ja reservissä olevia sotilaita.

Sudanissa EU:n edustajana käyneen Haaviston mukaan Sudanin väliaikaishallinnon kyky johtaa maata on heikko, ja he myöntävät sen itsekin.

– Voi hyvin olla niin, että sotilaiden piirissä on ryhmiä, jotka tavoittelevat valtaa ja pyrkivät viemään Sudanin sotilashallintoon, Haavisto sanoo Ylelle puhelimitse.

Haavisto tapasi torstaina sekä Sudania väliaikaisesti hallitsevan sotilasjuntan että siviilejä edustavan oppositioryhmittymän edustajia. Uutiset vallankaappausyrityksestä tulivat vasta Haaviston käymien keskustelujen jälkeen.

Myönteinen tunnelma sopimuksen saavuttamisesta

Paine demokratiaan siirtymiseksi on Sudanissa kuukausien mielenosoitusten jälkeen kova. Haaviston mukaan osapuolten keskuudessa vallitsee myönteinen tunnelma siitä, että lopullinen sopimusluonnos saataisiin lähipäivinä aikaiseksi.

Sudanissa on ollut joulukuusta lähtien demokratiaa vaativia protesteja, jotka armeija tukahdutti verisesti kesäkuun alussa. Viikko sitten sotilaat ja siviilit pääsivät alustavaan sopuun vallanjaosta siirtymäkaudella, mutta yksityiskohdista neuvotellaan yhä Sudanin pääkaupungissa Khartumissa.

– Vielä on ainakin kaksi tai kolme asiaa, joista käytiin vielä neuvotteluja, Haavisto sanoo.

Samalla eri puolilla Sudania toimivien aseellisten ryhmien edustajia on Etiopiassa neuvottelemassa omasta asemastaan.

– Ryhmiä, jotka toivovat olevansa mukana lopullisessa hallituskokoonpanossa, on aika paljon, Haavisto toteaa.

Sudanilaiset mielenosoittajat juhlivat Khartoumissa.
Sudanilaiset mielenosoittajat juhlivat Khartoumissa sovun löytymistä sotilaiden ja siviilien välille 5. heinäkuuta.Ashraf Shazly / AFP

Haaviston mukaan kevään mielenosoitukset ovat tuoneet naisten ja opiskelijoiden sekä Sudanin syrjäseutujen äänen ensimmäistä kertaa kuuluviin.

EU:lta on tässä vaiheessa luvassa pääasiassa henkistä tukea Sudanin uudistumiselle. Maan täytyy esimerkiksi poistua terrorismia tukevien maiden listalta ennen kuin sitä voidaan tukea rahallisesti.

Lisää aiheesta:

Kolme kysymystä Sudanista: Internet palautettiin ja videot raakuuksista leviävät – Keskeistä on, miten valta jakautuu

Sudanissa rauhanomaisia mielenosoittajia ampuneet joukot saavat epäsuorasti rahoitusta EU:lta

Yle Sudanissa: Alaa Salahista tuli Sudanin kansannousun symboli – nyt häntä vainotaan, mutta hän ei suostu pelkäämään

Yle Sudanissa: Naisille presidentin ero ei riitä – seuraavaksi he haluavat murskata miesten ylivallan