Hyppää sisältöön

Kuppasairaus yleistyy Euroopassa – Tietyissä maissa tapausten määrä kaksinkertaistunut

Taustalla erityisesti homomiesten vapautunut seksuaalinen käyttäytyminen, kun HIV:n uhka on vähentynyt.

Kuppabakteeri Treponema pallidum mikroskooppikuvassa. Kuva: AOP

Sukupuolitauti kuppa on yleistynyt Euroopassa, kertoo Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC tuoreessa raportissaan (siirryt toiseen palveluun).

Uudet kuppa- eli syfilistapaukset ovat lisääntyneet Euroopassa 70 prosenttia vuoden 2010 jälkeen.

Tukholmassa toimivan ECDC:n mukaan 30:ssa Euroopan maassa havaittiin vuosina 2007 – 2017 kaikkiaan 260 000 kuppatapausta.

Vuonna 2017 tapausten määrä saavutti ennätyksen, 33 000. Tämä merkitsee, että uusien kuppatapausten määrä on ensimmäistä kertaa suurempi kuin HIV-tartuntojen.

Ongelman suuruus vaihtelee maittain. Tapaukset enemmän kuin kaksinkertaistuivat Saksassa, Britanniassa, Irlannissa, Islannissa ja Maltassa. Samaan aikaan ne vähenivät yli puolella Virossa ja Romaniassa, kertoo ECDC.

Järjestön mukaan kupan yleistyminen on seurausta monesta tekijästä. Tärkein niistä kuitenkin on homoseksuaalien miesten seksikäyttäytymisen muuttuminen.

Homomiesten suojaamattomat yhdynnät satunnaisten kumppanien kanssa ovat yleistyneet, sanoo ECDC. Tutkijat arvelevat tämän johtuvan siitä, että HIV:n riski on pienentynyt.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana kaksi kolmasosaa kuppatapauksista on ollut miehillä, jotka ovat harrastaneet seksiä miesten kanssa. Heteromiesten osuus oli 23 prosenttia ja 15 prosenttia naisia.

Suomessa kuppatapausten määrä on pysynyt melko tasaisena. Vuosittain havaitaan vajaat 200 tapausta.

Hoitamattomana kuppa aiheuttaa vakavia oireita. Naisilla kuppa voi johtaa sikiökuolemiin tai vastasyntyneiden vauvojen menehtymiseen.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi viime kuussa, että miljoona ihmistä saa joka päivä jonkin sukupuolitaudin.

12.7. klo 10.07 Uutisessa korjattu vuosiluku. 260 000 tapausta havaittiin vuosina 2007 – 2017, ei 2007 – 2010.

.
.