Välimeren matkaaja, saatat tietämättäsi syödä laitonta ja ihmiselle haitallista hainlihaa – WWF: Hait ovat vaarassa hävitä Välimereltä

Haita uhkaa ylikalastus, mutta niitä kuolee turhaan myös muun kalastuksen sivusaaliina.

liikakalastus
Sinihai.
Sinihai on äärimmäisen uhanalainen Välimerellä.AOP

Yli puolet Välimeren hailajeista on vaarassa kadota, kertoo luonnonsuojelujärjestö WWF:n tuore raportti (siirryt toiseen palveluun).

Suurin yksittäinen uhka hailajeille on ylikalastus sekä vastuuttomat kalastuskäytännöt. Välimeren maista eniten haita pyydystävät Libya (4 300 tonnia vuodessa) ja Tunisia (4 200 tonnia). Italian pyydysmäärä on 1 300 tonnia vuodessa ja Egyptin 1 400 tonnia.

– Hait ovat vaarassa hävitä Välimereltä. Niiden nopea väheneminen on kaikkein vakavin merkki meren tilasta ja vastuuttomista kalastuskäytännöistä. Jokainen Välimeren maa on vastuussa tästä, sanoo WWF Suomen meriasiantuntija Anna Soirinsuo tiedotteessa.

WWF:n mukaan dna-testit todistavat, että turisteille myydään laittomasti pyydettyä hainlihaa Välimeren miekkakalana. Tämä voi olla vaarallista ihmiselle, sillä useiden hailajien elohopeapitoisuudet ylittävät selvästi sallitun rajan.

Osa kuolee kalastuksen sivusaaliina

Hai ei ole ainut liikakalastuksesta kärsivä merieläin Välimerellä: myös moni rauskulaji on sukupuuton partaalla.

Haita kalastetaan suoraan myyntiin, mutta osa eläimistä kuolee tahattomasti kalastuksen sivusaaliina. Pitkäsiimakalastuksessa jopa kolmannes saaliista voi olla haita ja rauskuja, jotka heitetään takaisin mereen kuolemaan.

WWF esittää raportissaan kalastajille ja hallituksille keinoja hai- ja rauskulajien suojelemiseksi, muun muassa lisääntymisalueiden kiertämisen sekä turvalliset pyyntimenetelmät.

WWF nimeää yli 50 hai- ja rauskulajia, jotka ovat uhattuna. Äärimmäisen uhanalaisia ovat muun muassa valkohai, sinihai sekä Välimerelle kotoperäinen maltanrausku.

Uutista korjattu 15.7.2019 klo 9:09: Hain kalastusmäärät korjattu tuhansiksi tonneiksi, kun aikaisemmin uutisessa puhuttiin tonneista.

Lue lisää:

Tutkimus: Arsenikki ja elohopea voivat tappaa ihmisen, mutta valkohai ei edes sairastu

Maailman nopein hai on matkalla sukupuuttoon ylikalastuksen takia

Samoa julisti kaikki vesialueensa haidensuojelualueeksi