Metsää tuhoavia kirjanpainajakuoriaisia Etelä-Savossa maltillisesti

Kuoriaiskannat ovat pysyneet viileänä kesänä pieninä, koska kuoriaisten parveilu vaatii vähintään 18 asteen lämpötilan.

kirjanpainaja
Kirjanpainajatoukkia ja jälkiä kuusen rungossa
Munista kuoriutuvat valkeat, jalattomat, ruskeapäiset toukat kaivavat puun nilaan käytävän. Arkistokuva.Kare Lehtonen/Yle

Metsätuhoja aiheuttavia kirjanpainajakuoriaisia on Etelä-Savossa maltillisesti. Viileä sää on pitänyt kuoriaiskannat maltillisina, koska kirjanpainajien parveilu vaatii vähintään 18 asteen lämpötilan.

– Korviini ei ole tullut yhtään tapausta, jossa kirjanpainajan takia olisi jouduttu hakkaamaan metsää, Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon asiakkuuspäällikkö Vesa Väänänen sanoo.

Vuosi sitten sää helli kirjanpainajia, koska sää oli helteinen. Kirjanpainajat ja niiden toukad tuhoavat erityisesti kuusia.

Aika kuljettaa kuuset pois

Etelä-Savossa metsänomistajia ovat työllistäneet viime talven lumituhot, jotka on saatu asiakkuuspäällikkö Vesa Väänäsen mukaan hyvin korjattua.

– Yli kymmenen vuotta sitten oli yhtä paha lumituhokausi, Väänänen sanoo.

Väänäsen mukaan lumen katkomia latvoja oli hyvin paikallisesti.

– Moton hytistä on hyvin vaikea nähdä onko latva poikki, koska puun juurelta näkee 6–7 metriin ja pitäisi nähdä ylemmäs, Väänänen kertoo.

Viime vuoden syyskuun alun ja kuluvan vuoden toukokuun lopun välillä kaadettu kuusipuutavara on kuljetettava tuholaisten varalta pois hakkuupaikoilta ja välivarastoista viimeistään ensi viikon keskiviikkona. Mäntypuiden poistamisen määräaika oli jo heinäkuun alussa.

Tuoretta puutavaraa koskevat määräajat koskevat myös tuulen kaatamia järeitä kuusia, jos niitä on yli 10 kuutiometriä hehtaarilta. Mäntyjä poistovelvoite koskee, jos niitä on yli 20 kuutiota hehtaarilla.