Kokkola harppasi synnytyksissä keskussairaaloiden kakkoseksi – synnytysten määrässä huima nousu, kun muualla vauvojen määrä vain laskee

Kuntaliiton tilaston mukaan Kokkolassa synnytysten määrä on noussut suhteessa selvästi eniten kaikista sairaaloista.

synnytys
vastasyntyneen varpaat
Syntyvyys on jatkanut laskuaan Suomessa.AOP

Kokkola on noussut ensimmäistä kertaa maan toiseksi suurimmaksi synnytyssairaalaksi keskussairaaloista. Yliopistosairaaloiden jälkeen ainoastaan Jyväskylä ohittaa Kokkolan synnytysten määrässä.

Yliopistosairaaloista esimerkiksi Tampereella syntyi tammi-huhtikuussa 1369 ja Oulussa 1096 vauvaa. Keskussairaaloista Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä synnytyksiä oli eniten, 650 ja Kokkolassa toiseksi eniten, 539. Taakse jäävät esimerkiksi Seinäjoki (513), Hämeenlinna (357), Lahti (485) ja Pori (500).

Tiedot selviävät Kuntaliiton tilastoista tammi-huhtikuun synnytyksistä.

Huima nousu selittyy Kokkolan Naistenklinikan ylilääkäri Charlotta Frostdahlin mukaan kahden lähellä sijainneen synnytysosaston sulkemisilla.

– Pietarsaaren synnytysosasto suljettiin viisi vuotta sitten ja Oulaskankaan yksikkö vuoden 2018 lopulla. Sen jälkeen Pietarsaaren seudulta ja Kalajokilaaksosta on tullut satoja synnyttäjiä meille. Samalla kuitenkin omalla eli Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella synnyttäjät ovat vähentyneet. Ilman ympäristökuntien synnyttäjiä me olisimme samassa trendissä kuin muu Suomi eli laskusuunnassa, toteaa Frostdahl.

Ainakin toistaiseksi synnyttäjien määrän kasvuun on pystytty vastaamaan.

– Pienillä remonteilla on järjestetty lisätilaa ja viisi uutta kätilön virkaa saatiin Oulaskankaan synnytysosaston lakkautuksen jälkeen. Myös kesälle on onnistuttu hankkimaan päteviä kätilösijaisia. Välillä tietysti anestesialääkärit ovat kiireisiä ja synnyttäjät saattavat joutuvat odottamaan puudutuksia.

Alkuvuoden varovaisten arvioiden mukaan suurin osa eli noin kaksi kolmasosaa lakkautetun Oulaskankaan synnytysyksikön alueella asuvista on valinnut synnytyssairaalakseen Kokkolan.

Alkuvuodesta eli tammi-kesäkuun aikana Kokkolassa syntyi yli 803 vauvaa. Nousua oli Kokkolassa yli 10 prosenttia. Koko viime vuonna Kokkolan keskussairaalassa syntyi reilut 1400 vauvaa.

Samaan aikaan Vaasassa syntyi 553 ja Seinäjoella 769 vauvaa. Molemmissa kaupungeissa synnytykset ovat lasku-uralla.

Kokkolassa myös synnytysten määrä on Kuntaliiton tammi-huhtikuun tilastojen mukaan noussut selvästi eniten kaikista Suomen sairaaloista.

Plussan puolelle pääsevät Kokkolan lisäksi vain Kainuu ja Varsinais-Suomi, kaikissa muissa sairaaloissa synnytykset ovat laskusuunnassa.