Helsinkiläinen "hevipastori" maksoi omia velkojaan kirkon rahoilla lähes 100 000 euron edestä – jatkanut toistaiseksi normaalisti työssään

Käräjäoikeus tuomitsi helsinkiläisen seurakuntapastorin törkeästä kavalluksesta ehdolliseen vankeuteen. Tuomiosta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

kavallus
Harri Kekäläinen
Helsinkiläispastori Harri Kekäläinen tunnetaan lempinimellä hevipastori.Sasha Silvala / Yle

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Pitäjänmäen seurakuntapastori Harri Kekäläisen törkeästä kavalluksesta ehdolliseen vankeuteen. Hän käytti kirkon varoja lähes 100 000 euron edestä.

Kekäläinen tunnetaan myös lempinimellä hevipastori, sillä hän on järjestänyt niin sanottuja metallimessuja, joissa on soitettu tuttuja virsiä hevityylisesti.

Rahavirtojen epäselvyydet tapahtuivat tammikuussa 2019, kun Vantaan seurakuntayhtymän oli tarkoitus siirtää 530 000 euroa Helsingin seurakuntayhtymän tilille. Maksujärjestelmässä vastaanottajaksi valikoitui kuitenkin vahingossa Kekäläisen henkilökohtainen tilinumero.

Kekäläinen ei kertonut Vantaan seurakuntayhtymälle tililleen erheellisesti päätyneistä rahoista. Hän käytti varoista 93 000 euroa velkojensa maksuun.

Kekäläinen on tunnustanut menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla ja palauttanut saamansa rahat Vantaan seurakuntayhtymälle.

Käräjäoikeus on antanut ratkaisun asiassa jo aiemmin keväällä. Tuomiosta uutisoi tänään perjantaina Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kekäläinen jatkanut työssään normaalisti

Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherra Arto Antturi kertoo, että Kekäläinen on jatkanut toistaiseksi normaalisti seurakuntapastorin työssä. Antturin mukaan seurakunta odottaa nyt tuomiokapitulin käsittelyä.

– En osaa arvioida, milloin tuomiokapituli ehtii asiaa käsitellä, Antturi sanoo Ylelle.

Kekäläinen tuomittiin käräjäoikeudessa törkeästä kavalluksesta yhden vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Normaalin rikosasteikon puitteissa rikoksesta kuuluisi tuomita vankeutta noin kaksi vuotta ja kolme kuukautta, oikeus toteaa ratkaisussaan. Rangaistusta kuitenkin lievensi Kekäläisen oma-aloitteisuus asian selvittämisessä sekä se, ettei hän itse ollut myötävaikuttanut rahojen siirtämiseen tililleen.

Yle ei ole toistaiseksi tavoittanut Harri Kekäläistä kommentoimaan asiaa.