Pieni maaseutukunta ihmeissään omituisesta lottovoitosta – hyvinvointijätti ostaa purkukuntoisen terveysaseman miljoonilla eurolla ja purkaa sen saman tien

Mehiläinen ostaa Savitaipaleelta 2,7 miljoonalla eurolla vanhan sisäilmaongelmaisen terveysaseman ja purkaa sen omalla kustannuksellaan.

Kunnalliset terveyskeskukset
Valkama
Hoivayhtiö Mehiläinen oli valmis maksamaan useita miljoonia euroja purettavaksi tarkoitetuista hoivakiinteistöistä Savitaipaleella.Kare Lehtonen/Yle

Savitaipaleen kunnassa tehty sopimus vanhan terveyskeskuksen ja hoivakiinteistöjen myynnistä hämmästyttää asukkaita. Suurinta hämmennystä aiheuttaa tunne, että sopimus on liian hyvä ollakseen totta.

Hoivapalveluita tarjoava Mehiläinen Oy on päättänyt ostaa Savitaipaleella vanhan hyvinvointiaseman ja kaksi muuta purkukuntoista hoivakiinteistöä. Mehiläisen ostoslistalla on myös kolme parempikuntoista kiinteistöä, jotka ovat olleet tuettua asumista tarvitsevien koteina.

– Ottakaapas selvää, mitä se sellainen liiketoiminta on, jossa yrityksen kannattaa ostaa huonokuntoisia rakennuksia monella miljoonalla. Ja maksaa vielä purkamisen kustannukset itse, huikkaa ohikulkija pikkupitäjän keskustassa.

Sama kysymys on pyörinyt Savitaipaleella monen mielessä sen jälkeen, kun kunta kesän alussa ilmoitti saaneensa valmiiksi sopimusluonnoksen tulevaisuuden hoiva- ja terveyspalveluiden järjestämisestä.

Savitaipaleen kunnanjohtaja Kimmo Kainulaisen mukaan useista osasopimuksista koostuva kokonaisratkaisu on valmis allekirjoitettavaksi lomien jälkeen elokuussa. Yli vuoden valmisteltu sopimuskokonaisuus on siis lähellä toteutumista.

Yli kaksi ja puoli miljoonaa purkutalosta

Eniten hämmästelyä aiheuttaa hoivapalveluyritys Mehiläisen valmius ostaa huonokuntoinen hyvinvointikeskus 2,7 miljoonalla eurolla. Rakennus on yli neljäkymmentä vuotta vanha ja sisäilmaongelmien takiajoitakin hyvinvointiaseman palveluita on siirretty rakennuksen takapihalle tilaelementteihin.

Tämän ongelmakohteen Mehiläinen nyt ostaa ja purkaa omalla kustannuksellaan.

Kokonaissopimukseen kuuluu muitakin purettavaksi päätyvien rakennusten kauppoja sekä toisaalta lupaus siitä, että Mehiläinen rakentaa keskeiselle paikalle torin laidalle uuden, vanhuksille suunnatun 60-paikkaisen palveluasumisen yksikön. Kuulostaa lähes lottovoitolta kiinteistöhuolien kanssa vuosikausia painiskelleelle kunnalle.

– Tokihan sitä yön hiljaisina tunteina miettii, että onko tässä sittenkin vielä joku koira haudattuna, sanoo Savitaipaleen kunnanhallituksen puheenjohtaja Janne Hölsä.

Hyvinvointiasema
Sisäilmaongelmista kärsivä hyvinvointiasema puretaan Mehiläisen laskuun ja kunta rakentaa tontille uudet tilat.Kare Lehtonen/Yle

Kyse on kokonaisuudesta

Janne Hölsä on ollut tiiviisti mukana kauppojen valmistelussa. Kunnan virkamiesten ja luottamushenkilöiden lisäksi neuvotteluihin osallistuivat Mehiläinen Oy, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote sekä palveluasumista tarjoava paikallinen yhdistys Savitaipaleen vanhaintuki. Lisäksi osapuolilla oli neuvotteluissa omia lainopillisia asiantuntijoita.

Savitaipaleen hoiva- ja terveyspalveluiden malli on sellainen, joka varmasti kiinnostaa monia muita huonokuntoisten sote-kiinteistöjen kanssa kamppailevia pikkukuntia.

Mehiläinen Oy ei avaa perusteitaan purettavaksi päätyvien rakennusten ostamiselle kovin syvällisesti. Hoivapalveluiden liiketoimintajohtaja Niklas Härus painottaa, että Mehiläinen on kiinnostunut laadukkaiden hoiva-asumisen palveluiden järjestämisestä.

– Kyse on kokonaisuudesta, jossa Mehiläinen jatkaa hoivapalveluiden tuottamista moderneissa tiloissa Savitaipaleella, Härus kiteyttää.

Mehiläinen neuvotteli jalansijasta Savitaipaleella lähes vuoden. Pienet kunnat alkoivat saada yksityisiltä terveyspalveluyrityksiltä ostotarjouksia terveyspalveluiden käyttämistä kiinteistöistä jo pari vuotta sitten.

Huonokuntoiset rakennukset riippakivenä

Alun perin kiinteistökauppoja ryhdyttiin kunnissa hieromaan valtakunnallisen sote-uudistuksen ja hoidon valinnanvapauden havahduttamana.

Sote-uudistuksen kaatumisen jälkeen kunnat ja terveyspalveluyhtiöt ovat kevään ja kesän aikana jatkaneet sopimusluonnosten hahmottelua. Edes vanhustenhoidon karmeimpia esimerkkejä paljastaneet artikkelit eivät ole hillinneet kiinteistökauppojen valmistelua yksityisten hoivajättien kanssa.

Janne Hölsä
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Janne Hölsä on helpottunut vaativan neuvotteluprosessin päätyttyä onnistuneesti.Kare Lehtonen/Yle

Savitaipaleella tavoitteeksi otettiin kunnanhallituksen puheenjohtaja Janne Hölsän mukaan toive, joka on tuttuakin tutumpi monessa pikkukunnassa. Terveydenhuollon peruspalvelut halutaan saada läheltä, ja vanhustenhoidon on järjestyttävä kotipaikkakunnalla.

Noin 3 400 asukkaan Savitaipaleelta on matkaa lähimpään kaupunkiin Lappeenrantaan noin 30 kilometriä.

– Meillä alkoi olla pelkoa olemassa, että on kun on niin huonokuntoiset rakennukset, niin tarjotaanko meille niihin rakennuksiin enää mitään palveluita, Hölsä kuvaa lähtötilannetta.

Kauppa mahdollistaa vieläpä upouuden terveyskeskuksen

Nyt terveyspalveluiden tulevaisuudenkuva on valoisa. Parin vuoden kuluttua torin laidalla pitäisi olla toiminnassa moderni palveluasumisen yksikkö, jossa asukkaiden hoivasta vastaa Mehiläinen. Sen lisäksi kuntalaisille on luvattu upouusi hyvinvointiasemakin.

Savitaipaleen mallissa poikkeuksellista ja hieman yllättävääkin on hyvinvointiasemaan liittyvä kuvio. Mehiläisen saatua hoidettua ostamansa kiinteistön purkuhommat alta pois, kunta pääsee suunnittelemaan samalle paikalle kokonaan uutta hyvinvointiasemaa.

Uuden hyvinvointiaseman rakentamisesta kunta aikoo kantaa vastuun itse. Mehiläisen kanssa on sovittu, että hoivajätti osallistuu hommaan ainoastaan purkutyön järjestäjän roolissa.

– Emme ole vielä päättäneet tuleeko uusi hyvinvointiaseman kiinteistö kunnan omistukseen vai vuokraako kunta sen, mutta joka tapauksessa aikomus on, että tontille pystytetään liikuteltavista tilaelementeistä koostuva nykyaikainen hyvinvointiasema, Hölsä kertoo.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote tulee hyvinvointiaseman tiloihin vuokralaiseksi.

– Eksoten alueella on harvinaista ja hyvinkin hieno asia, että pienessä kunnassa hoitajat ja asiakkaat pääsevät uusiin, hyviin tiloihin, Hölsä toteaa.

Liian hyvä ollakseen totta

Jos Savitaipaleen paikallinen sote-malli kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, herää tietenkin epäily, että jossain on kärsivä osapuoli.

Savitaipaleen Vanhaintuki ry:n omistama toimintakeskus Suvanto on tarjonnut tehostettua palveluasumista kuntakeskuksen ytimessä lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Nyt tehdyn sopimuksen mukaisesti Suvannon vaikeahoitoisimmat asiakkaat siirtyvät Mehiläisen yksikköön sen valmistuttua.

Suvanto
Toimintakeskus Suvanto luopuu vaikeahoitoisimmista asukkaistaan.Kare Lehtonen/Yle

Yhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja Kari Kotirinta kieltää painokkaasti, että sotepalveluiden järjestämismallista olisi Suvannon toiminnalle negatiivisia seurauksia.

– Päinvastoin! Tämä on koko kunnan kannalta loistava ratkaisu. Saamme uuden hyvinvointiaseman ja vaikeahoitoisimmat vanhuksemme pääsevät sellaisen hoidon piiriin, jota he tarvitsevat, Kotirinta sanoo.

Hänen mukaansa muutos tulee vaikuttamaan Suvannon asiakasprofiiliin niin, että siellä keskitytään nykyistä enemmän palvelujen tarjoamiseen hyväkuntoisille vanhuksille. Kotirinnan mukaan ympärivuorokautisen palveluasumisen liiketoiminta on ollut Suvannossa tappiollista jo vuosien ajan.

– On helpotus, että Mehiläinen tulee tänne Savitaipaleelle hoitamaan heitä. Kunnan tehtäväksi jää valvoa Mehiläistä, että hoito on sopimuksen mukaista, Kotirinta sanoo.

Oma huolenaiheensa on, miten Mehiläisen aiempaa suurempi rooli Savitaipaleen hoivabisneksessä vaikuttaa alalle pyrkiviin tai siellä toimiviin pieniin yrityksiin. Asia mietityttää Janne Hölsää.

– Riski on olemassa, että tuleeko Mehiläiselle tässä joku monopoliasema. Pidän turvallisena kuitenkin sitä, että meillä on Eksote mukana palveluntarjoajana.

Tätä artikkelia varten ei ole haastateltu Mehiläinen Hoivapalvelut Oy:n palvelukseen Savitaitaipaleella siirtyviä Eksoten tai Suvannon työntekijöitä eikä palveluasumisen asiakkaita, joiden hoitoon muutos vaikuttaa.