Yhdysvallat hermostuttaneen venäläisen ohjustorjuntajärjestelmän ensimmäinen osa saapui Turkkiin – luvassa talouspakotteita?

Turkin puolustusministeriön mukaan S-400-ilmapuolustusjärjestelmään liittyviä laitteita on tuotu Ankaran lähellä sijaitsevaan lentotukikohtaan.

Turkki
Sotilas kävelee ohjuspuolustusjärjestelmän edessä.
Venäjä esitteli S-400-ohjustorjuntajärjestelmää elokuussa 2017 Moskovan lähellä järjestetyssä tapahtumassa.Yuri Kochetkov / EPA

Turkin ja Yhdysvaltain suhteita kiristäneen venäläisen ilmapuolustusjärjestelmän hankinta on edennyt vastalauseista huolimatta. Turkin puolustusministeriön mukaan S-400-ohjustorjuntajärjestelmään liittyvät ensimmäiset laitteet on nyt tuotu Ankaran lähellä sijaitsevaan lentotukikohtaan.

Turkkiin lensi perjantaina ainakin kaksi Venäjän ilmavoimien kuljetuslentokonetta. Puolustusministeriön mukaan järjestelmän osien toimitukset jatkuvat lähipäivinä.

Yhdysvallat on vaatinut Turkkia vetäytymään venäläisten kanssa solmimastaan kaupasta ja uhannut vastatoimilla, ellei niin tapahdu. Yhdysvallat on väläyttänyt taloudellisia sanktioita ja sanonut estävänsä Turkkia hankkimasta yhdysvaltalaisia F-35-hävittäjälentokoneita.

Myös muut Nato-maat ovat ilmaisseet vastalauseensa sille, että sotilasliittoon kuuluva Turkki ostaa venäläisen ohjustorjuntajärjestelmän.

Turkki on perustellut hankintaa Irakin ja Syyrian vastaisen etelärajansa turvaamisella. Maan mukaan päätös venäläisen järjestelmän ostamisesta tehtiin, koska Yhdysvallat ja Euroopan maat eivät tarjonneet toimintakykyistä vaihtoehtoa.

Lisää aiheesta:

Erdogan: Turkki ei peräänny ohjuskaupasta Venäjän kanssa

Yhdysvallat lopetti F-35 -hävittäjien osien toimittamisen Turkille

"Vakava uhka" – amerikkalaissenaattorit haluavat kieltää lailla F-35 -häivehävittäjien toimittamisen Turkille

Lähteet: AP, AFP, Reuters