Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa ksylitolia lisätään yllättäviinkin tuotteisiin – Terveysviranomainen varoittaa koiranomistajia

Ihmisille ksylitolilla uskotaan olevan positiivisia terveysvaikutuksia, mutta koirille se voi olla jopa kohtalokasta.

Hexe-koira nautii jäätelöä Berliinissä. Yhdysvalloissa koirille haitallista ksylitolia käytetään yhä useammissa tuotteissa, myös jäätelössä. Kuva: Stephanie Pilick / AOP

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on julkaissut päivitetyn varoituksen ksylitolin vaarallisuudesta koirille (siirryt toiseen palveluun). FDA kertoo saaneensa viime vuosina useita ilmoituksia koirista, jotka ovat saaneet myrkytyksen syötyään ksylitolia sisältäviä tuotteita.

Varoitus annettiin pian sen jälkeen, kun kalifornialaisnainen oli syöttänyt lemmikilleen jäätelöä, jossa ksylitolia oli käytetty makeuttajana. Kaikeksi onneksi koiralle ei tullut vakavia seurauksia.

Meillä lähinnä purukumeista ja pastilleista tuttua ksylitolia käytetään Yhdysvalloissa yhä useammissa tuotteissa. Sitä voi olla esimerkiksi maapähkinävoissa sekä erilaisissa leipomotuotteissa: kakuissa, muffinseissa ja piirakoissa.

Suomessakin EU-lainsäädäntö sallisi ksylitolin käytön monissa elintarvikkeissa, ja muuhunkin kuin makeuttamiseen. Se voi auttaa esimerkiksi tuotteen kosteuden säilyttämisessä.

Myös vähäenergiseen tai sokerittomaan jäätelöön on lupa lisätä ksylitolia, kertoo ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen Ruokavirastosta.

Kanninen kehottaakin tutustumaan tuotteiden ainesosaluetteloon, josta lisäaineet selviävät. Jos tuotteen ostaa irtomyynnistä, on myyjällä velvollisuus kysyttäessä kertoa lisäaineista.

Meillä ksylitolia käytetään lähinnä purukumi- ja pastillituotteissa. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kuinka paljon ksylitolia meillä käytetään?

Tarkkaa tietoa ksylitolin erilaisista käyttötavoista Suomessa ei ole.

Johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta kuitenkin uskoo, että sen hyödyntäminen muissa kuin makeisissa on vähäistä. Käyttöintoa vähentää myös ksylitolin laksatiivinen vaikutus.

Tanhuanpää muistuttaa myös, että kyseessä on varsin kallis sokeri. Leipomoteollisuudessa sitä tuskin käytetään, hän lisää.

Leipomo- ja makeisalan jätti Fazer vahvistaa osaltaan tiedon: yhtiö käyttää ksylitolia tällä hetkellä ainoastaan purukumi- ja pastillituotteissa.

Ensi vuonna Fazer saa käyttöönsä ksylitolitehtaan Vantaalla. Yhtiö ei suoraan paljasta, aikooko se laajentaa ksylitolin käyttöä muissa tuotteissa.

Fazer toteaa kuitenkin tiedotteessaan, että "modernit kuluttajat etsivät terveellisempiä vaihtoehtoja valkoiselle sokerille. Ksylitolissa on siis paljon potentiaalia tuotekehitykseen".

Ihmiselle ksylitoli on turvallinen

Ihmiselle ksylitolilla on jopa positiivisia terveysvaikutuksia. Sen uskotaan auttavan hampaiden pitämistä kunnossa ja esimerkiksi diabeetikot voisivat hyötyä ksylitolilla maustuista pullista

Koirille se aiheuttaa kuitenkin nopean insuliinipiikin, jonka seurauksena verensokeri laskee. Myrkytyksen saanut koira oksentelee, kärsii heikkoudesta, jäykkyydestä ja jopa kouristelee. Koiralle voi myös kehittyä maksavaurio.

Jo yksi pastilli tai puolikas purukumityyny voi aiheuttaa ongelmia pienelle koiralle, joten jos epäilee lemmikkinsä syöneen ksylitolia, kannattanee olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Fretti on toinen lemmikki, jolle ksylitoli aiheuttaa terveysongelmia. Esimerkiksi kissojen suhten huoli on pienempi – ne eivät makeasta välitä.

.
.