Syyttäjä: Helsingin Arabianrannan murhasta syytetty oli syyntakeeton – Käräjäoikeus käsitteli henkirikosta suljetuin ovin

Käräjäoikeus määräsi käsittelyn kaikilta osin salaiseksi. Oikeus antaa ratkaisunsa asiassa kahden viikon kuluttua.

henkirikokset
Arabianrannan murhasyytteen käsittely alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Kuvassa syyttäjä Eija Velitski ja puolustuksen asianajaja Jarkko Jaatela.
Arabianrannan murhasyytteen käsittely alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Kuvassa syyttäjä Eija Velitski ja puolustuksen asianajaja Jarkko Jaatela.Matti Myller / Yle

Helsingin Arabianrannassa viime jouluaattona tapahtuneesta henkirikoksesta syytetty mies oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton teon tehdessään. Hän ei siis ymmärtänyt tekonsa seurauksia.

Asiasta kertoi jutun syyttäjä Eija Velitski oikeudenkäynnin tauolla.

– Syyte on murha, myönnetty tappona. Tekijä on mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton ja on tahdonvastaisen hoidon tarpeessa, Velitski kertoo.

Seitsemänvuotias poika surmattiin kotonaan teräaseella, ja pojan 37-vuotiasta enoa syytetään murhasta. Tapausta käsiteltiin tänään tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan ilmapiiri salissa oli rauhallinen. Ensi kuultiin uhrin isää, jotta hän pääsi poistumaan paikalta. Velitski toteaa, että tekijän ollessa syyntakeeton koko tekokonaisuutta joudutaan käsittelemään hyvin yksityiskohtaisesti.

– Joudutaan katsomaan sitä, onko hän missään määrin mieltänyt sitä, mitä tapahtuu.

Itse teosta syyttäjä ei voi kertoa enempää.

– On itsestään selvää, että silloin kun on murhasyyte, lähdetään siitä, että tekotapa on raaka ja julma, Velitski sanoo.

Syytetyn asianajaja ei kommentoi

Syytetyn asianajaja Jarkko Jaatela ei päämiehensä toiveesta kommentoi oikeudenkäyntiä.

Jaatelan mukaan syytetty on myöntänyt tapon. Syytettyä ei kuultu oikeudessa, koska hänellä ei ole muistikuvia tapahtumista.

Käräjäoikeuden tehtävänä on nyt ratkaista syyllistyikö mies murhaan vai tappoon.

Syyntakeettomana häntä ei kuitenkaan tuomita vankeuteen, vaan hänet on jo sijoitettu hoitoon, johon hänet palautetaan oikeudenkäynnin jälkeen.

Oikeus antaa tuomion asiassa kahden viikon kuluttua eli tiistaina 30.7.

Helsingin Arabianrannan murhasta syytetyn asianajaja Jarkko Jaatela Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina 16.7.2019.
Helsingin Arabianrannan murhasta syytetyn asianajaja Jarkko Jaatela ei syytetyn toiveesta kommentoinut oikeudenkäyntiä.Matti Myller / Yle

Käsittelyn salauksella suojataan uhrin perhettä

Käräjäoikeus määräsi koko käsittelyn salaiseksi.

Yleensä toimittajat ja yleisö pääsevät istunnon alussa saliin ja tuomari ilmoittaa mahdollisesta salauspäätöksestä, jonka jälkeen muut kuin asianosaiset joutuvat poistumaan salista.

Median edustajia ei tällä kertaa päästetty saliin lainkaan. Syytetty tuotiin saliin takakautta.

Oikeuden salauspäätöksen mukaan käsittelyn salauksella halutaan suojata uhrin alaikäisen sisaruksen ja perheen yksityisyyttä sekä rajoittaa lisäkärsimystä. Päätöksessä vedotaan myös siihen, että rikos on tapahtunut perhepiirissä, ja asia on saanut paljon julkisuutta.

Myös syyttäjän haastehakemus ja poliisin esitutkinta-aineisto on salattu.

Syyttäjä toivoo päätöksestä julkista selostetta

Syyttäjä katsoi alun perin, että oikeudenkäynnin pitäisi olla pääosin julkinen. Oikeudenkäynnin tauolla syyttäjä Velitski sanoi kuitenkin ymmärtävänsä salauspäätöksen.

– Ymmärrän sen, koska tämä on lähiomaisten kesken tapahtunut. Täällä tulee väistämättä esiin sellaisia yksityiselämän piiriin kuuluvia tietoja, joista osa on jo lain mukaan salassapidettäviä, Velitski sanoo.

Hän toteaa, että asian käsittely olisi ollut hyvin vaikeaa, jos koko ajan olisi joutunut varomaan, ettei kysy salassa pidettävistä asioista.

– Saati sitten mitä toinen vastaa. Tuleeko sieltä sellainen vastaus, joka olisikin salassa pidettävää. Prosessin kannalta tämä menee jouhevammin näin, Velitski summaa.

Hän kuitenkin toivoo, että oikeus laatisi päätöksestään julkisen selosteen, koska tapaus on ollut laajasti esillä mediassa.

– Ihmiset saisivat tämän mielestään pois, kun asialle tulisi jonkinlainen päätepiste.

Syyttäjä Eija Velitskin mielestä oikeudenkäynnistä pitäisi voida kertoa ainakin joiltakin osin.
Syyttäjä Eija Velitski kertoo, että syytetty oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton ja on tahdonvastaisen hoidon tarpeessa.Matti Myller / Yle

Poliisi: Ei viitteitä kunniaväkivallasta

Jutun käsittelyä varten varattiin oikeudessa ainoastaan yksi päivä.

Syytetty on esitutkinnassa tunnustanut surmanneensa lapsen ja kertonut harhoistaan, jotka hänen mukaansa myötävaikuttivat tekoon.

Poliisin mukaan esitutkinnan aikana ei tullut esiin mitään viitteitä esimerkiksi kunniaväkivallasta tai muusta ulkopuolisesta vaikuttamisesta. Kyseessä oli poliisin mukaan impulsiivinen teko.

Surma tapahtui lapsen kotona

Henkirikos tapahtui viime vuoden jouluaattona uhrin kotona, jossa syytetty oli vieraana.

Poliisin mukaan ilta oli sujunut rauhallisesti, paikalla olleet kaksi lasta olivat jo ennen tekohetkeä nukkumassa, ja aikuiset katsoivat televisiota. Väkivalta oli alkanut yllättäen.

Hätäkeskukseen oli otettu yhteyttä pahoinpitelyn alkaessa, mutta ambulanssin saavuttua paikalle poika oli jo menehtynyt.

Käräjäoikeus
Helsingin käräjäoikeus vangitsi alakouluikäisen pojan murhasta syytetyn miehen vangitsemisoikeudenkäynnissä viime vuoden lopussa.Henrietta Hassinen / Yle

Aiheesta aiemmin:

Helsingin Arabianrannan henkirikoksesta on nostettu murhasyyte – eno puukotti seitsemänvuotiasta jouluaattona

Arabianrannan murhatutkinta valmistui: Ei viitteitä kunniaväkivallasta, yksittäisen henkilön impulsiivinen teko

Arabianrannan murhaepäilyn syytteen nostaminen siirtyy

Arabianrannan murhasta epäilty määrättiin mielentilatutkimukseen kesken esitutkinnan – kertonut kuulusteluissa harhoista

Pikkupojan murhasta epäilty mies pyytänyt mielentilatutkimusta – Poliisi: Epäilty on Suomessa asuva ulkomaan kansalainen