1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hyttyset

Hyttyskesä tuntuu ja näkyy – karkottimet ovat monin paikoin jo loppuneet eikä maahantuojallakaan ole niitä varastossa

Hyttysiä tuntuu tänä kesänä löytyvän joka puolelta maata sen verran, että karkotinkauppa on käynyt kuumana.

hyttyset
Kaasulla toimiva hyttyskarkotin veden äärellä
Erilaisille hyttyskarkottimille on tänä kesänä ollut ottajia.Laura Holappa / Yle

Hyttyskarkottimien ja -ansojen kysyntä on tänä kesänä ollut kova. Osa tuotteista on jo kiven alla ja muun muassa kaasupatruunakäyttöiset karkotinlaitteet ovat monin paikoin loppuneet kaupoista eri puolilla maata.

Esimerkiksi Tornion Prismassa on myyty kolmen viikon aikana yhtä paljon karkotinlaitteita kuin koko viime kesänä ja hyllyssä on enää pari laitetta. Kauppaketju Tokmannilta karkottimet ovat lopussa ympäri Lappia. Myös muun muassa Oulun ja Jyväskylän markeista kerrotaan, että kaasupatruunalaitteet suorastaan vietiin käsistä. Muita karkotteita myymälöistä kuitenkin vielä löytyy.

Lisälaitteita ei enää täksi kesäksi saada

Myös laitteita maahantuovan Proviter Oy:n varastot ovat jo tyhjät eikä täydennyksiä saada kesken kesän. Kaasukarkottimien myynti on kasvanut tänä kesänä jopa 50 prosenttia viime kesästä. Toimitusjohtaja Mikko Lepistön mukaan kysyntä pääsi yllättämään, vaikka siihen yritettiinkin varautua.

– Menekki on ollut tänä vuonna isompi kuin koskaan ja tulossa on ennätyskesä, Lepistö sanoo.

Karkotinmyynnin perusteella hyttysiä on tänä kesänä paljon ja tavallista tasaisemmin eri puolilla maata, vaikka alueellista vaihtelua toki on tänäkin vuonna.

– Viime kesänä pohjoisessa oli sääskiä vähän eikä siellä tietysti myöskään käynyt karkotinkauppa. Tuolloin taas Itä-Suomessa oli paha hyttyskesä. Nyt sääskiä tuntuu esiintyvän koko maassa etelää myöten, Lepistö kertoo.

Lue seuraavaksi