Taudit kiusaavat Tornionjoen lohia tänäkin kesänä – uutena vaivana voimattomuus

Sairastuneista lohista ei ole kerätty näytteitä aktiivisesti tänä kesänä, mutta se voidaan aloittaa tarpeen vaatiessa.

lohi
tutkija mittaa lohta Tornionjokisuulla
Luonnonvarakeskus tutki lohia viime kesänä Tornion-Muonionjoella.

Luonnonvarakeskuksen mukaan tämän kesän uusi havainto luonnonlohista on voimattomuus. Tornionjoen luonnonlohessa se näkyy niin, että lohet uivat pinnassa ja poistuvat kovasta virrasta.

Voimattomien lohien lisäksi havaintoja on tehty myös kuolleista lohista edelliskesien tapaan. Viranomaisille Tornion-Muonionjoelta on tehty kymmenkunta ilmoitusta kuolleista lohista. Luonnonvarakeskuksen tutkijan Atso Romakkaniemen mukaan useimmissa Pohjanlahteen laskevissa joissa lohet eivät ole kovin terveitä.

– Tänä kesänä on iskenyt myös kalojen terveeseen ihoon kuoliota, josta vesihome leviää, Romakkaniemi kertoo.

Ruokaviraston johtava asiantuntija Satu Viljamaa-Dirks kertoo, että Suomen ja Ruotsin kalatautiviranomaiset eivät kerää tänä kesänä aktiivisesti näytteitä sairastuneista kaloista.

– Tämä voi kuitenkin muuttua nopeasti, jos havaintoja huonokuntoisista ja kuolleista lohista saadaan lisää, sanoo Viljamaa-Dirks.

Näytteen lähettämisestä kannattaa sopia etukäteen

Kalatautiviranomaiset toivovat, että Tornion-Muonionjoella liikkuvat saisivat lähetettyä heille näytekaloja, jotka ovat arvokkaita tutkimuksen kannalta. Kalastajien toivotaan kuitenkin olevan yhteydessä lähimpään Ruokaviraston laboratorioon ennen näytekalojen lähettämistä.

Tutkijoiden lisäksi myös paikallisia kiinnostaa, mikä Tornionjoen lohia vaivaa. Tornionjoen kalastusalueen puheenjohtaja Pekka Pelttari ei ole tänä kesänä itse nähnyt kuolleita lohia.

– Kuluvan kesän havaintomäärä on todella pieni verrattuna siihen, mitä aikaisempina vuosina on ollut. Yksittäisistä havainnoista olen kuullut, että rantaan on ajautunut osittain mädäntyneitä kaloja, Pelttari kertoo.

Oikaisu samasta aiheesta Ylen Lapin tv-uutisissa 12. heinäkuuta 2019 olleeseen juttuun. Siinä osakaskunnan edustaja Pekka Pelttari sanoi, että osa Tornion-Muonionjoesta kesällä kuolleena löytyneistä lohista olisi kudun vuoksi vuoksi kuolleita. Luonnonvarakeskuksen mukaan osa iäkkäistä vaelluslohista kuolee kutemisen jälkeen, mutta vasta syksyllä tai talvella. Kesän lohikuolemia ei voida siis pitää normaalina ilmiönä.