Moporatsian karu tulos Meri-Lapissa: Viritettyjä mopoja ja viallisia jarruja

Poliisi suosittelee, että mopoilijat suitsivat omaa käyttäytymistään ja vanhemmat ohjeistavat nuoria toimimaan liikenteessä.

mopot
Mopoilija maantiellä.
Tehovalvonta paljasti puutteita mopojen kunnossa.Tiina Jutila / Yle

Meri-Lapissa parikymmentä mopoilijaa on saanut sakkoja Lapin poliisin tekemässä tehovalvonnassa. Lisäksi poliisi kirjasi useita ajoneuvorikkomuksia, sillä mopoja oli viritetty kulkemaan sallittua kovempaa.

Vikaa löytyi myös mopojen jarruista. Kaikissa mopoissa ei ollut rekisterikilpiä tai ne eivät olleet luettavissa kunnolla. Muutama kuljettaja ajoi myös huonokuntoisilla renkailla.

Poliisi puhallutti kuljettajia tehovalvonnan aikana ja sen perusteella yhden kuljettajan epäillään ajaneen mopoa huumeiden vaikutuksen alaisena. Yksi mopoilija sai rangaistuksen ylinopeudesta ja toinen keulimisesta.

Valvontaiskua oli toivottu poliisilta

Poliisi teki valvontaiskun ihmisiltä tulleiden valvontapyyntöjen ja häiriöilmoitusten vuoksi.

– Mopoilijoita kehotetaan kiinnittämään huomiota ajotapoihinsa ja siihen, että he käyttäytymisellään pyrkisivät välttämään tarpeetonta häiriötä ympäristölleen, poliisi toteaa tiedotteessaan.

Ohjeita saavat myös nuorten vanhemmat. Poliisi huomauttaa, että sanhempien olisi syytä olla kiinnostuneita mopojen ja mopoautojen kunnosta. Kotona tulisi keskustella myös liikennekäyttäytymisestä ja -säännöistä.

Valvontaiskut toteutettiin heinäkuun alkupuolella Kemi–Tornio -alueella. Valvontaiskuihin osallistui useita poliiseja sekä Kemin että Rovaniemen liikennepoliisiyksiköistä.