Ihmisoikeusjärjestö: Venäjä ratsaa, pidättää ja syyttää tataareja perusteettomasti Krimillä

Moskovassa pidätettiin torstaina kymmeniä Krimin tataareja, jotka osoittivat mieltään Krimin tapahtumien vuoksi korkeimman oikeuden edessä.

tataarit
Aktivistien mielenosoitusplakaatteja, joissa kaivataan Krimin kadonneita tataareja vuonna 2016.
Aktivistien mielenosoitusplakaatteja, joissa kaivataan Krimin kadonneita tataareja vuonna 2016.Roman Pilipey / EPA

Venäjän viranomaiset ovat nostaneet syytteet 24 Krimin tataaria vastaan. Heistä 20 pidätettiin kotoaan keväällä tehdyssä pidätysoperaatiossa, kertoo Human Right Watch järjestö.

– Kälyni soitti minulle ja kysyi, mitä kodissamme tapahtuu. He olivat kääntäneet kaikki ympäri, lasten sängytkin. Papereita oli kaikkialla sängyillä, kertoi pidätetyn tataariaktivistin vaimo järjestölle.

Järjestön mukaan turvallisuusviranomaiset ovat kiduttaneet ainakin neljää miestä, kielsivät asianajajien pääsyn kotietsintöihin sekä lavastanut todisteita pidätettyjen koteihin.

– Ilmeni, että he olivat jättäneet kellariimme kirjoja. Kirjan nimi oli Kalifaatti. Se oli täysin uusi ja vielä pakkausmuovissa. Heillä on taktiikka, jos mitään ei löydy, se tuodaan mukana kertoi toisen aktivistin vaimo.

Venäläinen oikeusistuin tuomitsi viime joulukuussa neljä tataaria vankilaan 17 vuodeksi kuulumisesta terroristiryhmään ja väkivaltaisen kapinan juonimisesta.

Krimin tataarit ovat uskonnoltaan muslimeja ja ovat vähemmistö niemimaalla. Useat heistä ovat aktivisteja ja osoittaneet olevansa vuonna 2014 alkanutta Venäjän Krimin miehitystä vastaan.

Miehityksen aikana myös katosi tataareja, joiden puolesta Krimin tataarit ovat osoittaneet mieltä muun muassa Ukrainassa.

Keväällä järjestetyt kotiratsiat ovat ihmisoikeusjärjestön mukaan viimeisin luku vähemmistön rauhanomaisten aktivistien ja vastarinnan vaimentamiseksi. Myös kaksi pidätettyjen puolesta puhunutta oli otettu kiinni hetkeksi aikaan.

Järjestö vetoaa, että viranomaiset lopettaisivat puuttumasta vähemmistön mielipiteenvapauteen ja uskontoon terrorismilain varjolla.

Oikeudenkäynti Moskovassa

Neljän tataarimiehen joulukuussa saamaa tuomiota käsiteltiin torstaina Moskovassa. Ryhmä oli valittanut 17 vuoden tuomiostaan.

Heidät oli tuomittu kuulumisesta islamistiseen Hizb ut-Tahrir-ryhmään, jonka on kielletty Venäjällä. Lisäksi tuomio tuli väkivaltaisen kapinan suunnittelusta.

Krimin tataareja tukevan aktivistin Aleksandra Krilenkovanmukaan poliisi pidätti Moskovassa torstaina 55 ihmistä protestijulisteiden pitämisestä tuomioistuimen edessä. Ennen pidätyksiä poliisi oli huutanut, että mielenosoitus oli laiton.

– Kaikki paitsi toimittajat pidätettiin, kertoi Krylenkova.

Pidätyksiä laskeva järjestö kertoi, että lopulta pidätettyjä oli ollut 44.

Aiemmin keskiviikkona poliisi pidätti seitsemän Krimin tataaria Punaisella torilla, kun näillä oli ollut plakaatit, joissa luki "lapsemme eivät ole terroristeja" ja "loppu sorrolle".

Tataarimiesten tuomiota alennettiin torstaina kolmella kuukaudella, jota miehiä tukeva aktivisti pitää täysin merkityksettömänä.

Ympäri Venäjää ainakin 276 muslimiyhteisöjen jäsentä on vangittu kuulumisesta laittomaan terroristiryhmään, kertoo Memorial Rights Group. Osa on saanut maksimituomion eli 24 vuoden vankilatuomion.

Lähteet: EBU, AFP