Hollanti eristää palaavat Isis-leirin lapset radikalisoitumistarkkailuun – Turvallisuuspalvelu: yli 9-vuotiaita ehkä koulutettu taisteluun

Syyrian leireillä on ainakin 85 Isis-alueelle matkustaneen hollantilaisen lasta.

Hollanti
Hunnutettu nainen taluttaa pientä poikaa pakolaisleirin telttojen vieressä.
Isis-taistelijan vaimo ja poika kuvattiin leirillä Syyriassa maaliskuussa 2019. Kuvan henkilöiden kansallisuus ei ole tiedossa.EPA-EFE/AHMED MARDNLI

Hollanti aikoo tarkkailla Syyriasta palaavien Isis-järjestön jäsenten lapsia erityisessä keskuksessa. Eristetyssä keskuksessa viranomaiset seuraavat yli 9-vuotiaita lapsia ympäri vuorokauden selvittääkseen ovatko nämä radikalisoituneet terroristijärjestö Isisin alueella oleskellessaan, uutisoi Algemeen Dagblad -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Samalla arvioidaan, ovatko lapset traumatisoituneet ja millaista tukea he tarvitsevat sopeutuakseen Hollantiin. Julkisuuteen ei ole kerrottu, kuinka kauan lapsia pidetään tarkkailussa.

Viranomaiset aikovat tarkkailla myös alle 9-vuotiaita palaajia, mutta näitä ei sijoiteta samaan keskukseen vanhempien lasten kanssa.

Lapset saattaneet saada taistelukoulutuksen

Hollannin turvallisuuspalvelu AIVD (siirryt toiseen palveluun) raportoi aiemmin, että yli 9-vuotiaat lapset ovat saattaneet saada taistelukoulutuksen. Yli 9-vuotiaita lapsia on AIVD:n mukaan kymmenen prosenttia hollantilaisten jihadistien lapsista, kertoo Hollannin yleisradioyhtiö NOS (siirryt toiseen palveluun).

Syyriassa ja Turkissa arvioidaan olevan 210 hollantilaistaustaista lasta. Pohjois-Syyrian leireillä heistä on ainakin 85. Alle neljännes näistä lapsista matkusti vanhempiensa mukana Hollannista Isisin alueelle. Loput ovat syntyneet Syyriassa.

Hollannin lapsiasiavaltuutettu Margrite Kalverboer on vedonnut maansa hallitukseen Syyriassa olevien lasten kotiuttamiseksi.

Toistaiseksi Hollantiin on palannut vasta kaksi lasta. Orvoksi jääneet lapset ovat NL Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan lastensuojeluviranomaisten huostassa.

Lisää aiheesta:

Pääministeri Rinne tapasi al-Holin leirillä olevien läheisiä

Saksan haettava epäillyn Isis-taistelijan lapset ja vaimo Syyriasta – Haavisto: Suomi päivittäin yhteydessä leirin suomalaisten omaisiin

Suojelupoliisi: Al-Holin leirillä olevien suomalaisten tapaukset tutkitaan yksitellen – palaajat viranomaistoimien piiriin "tavalla tai toisella"