1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-vaalit

Näin eurovaaleissa äänestettiin – naiset miehiä aktiivisempia, iäkkäät moninkertaisesti nuoriin verrattuna

Eurovaalien historian korkeimman ja toiseksi korkeimman äänestysprosentin ero on yli 20 prosenttiyksikköä.

EU-vaalit
Europarlamentti Strasbourgissa
Miehet olivat naisia laiskempia äänestäjiä kevään eurovaaleissa. Ero äänestysprosentissa oli 1,7 prosenttiyksikköä.Miikka Kaskinen / Yle

Kevään eurovaalien ennakkoon äänestäneistä aktiivisimpia olivat 75-vuotiaat. Vähiten taas ennakkoon äänestivät 18-vuotiaat. Tuon ryhmän äänioikeutetuista vain 8,3 prosenttia antoi äänensä ennakkoon, kun eniten äänestäneen ikäluokan prosenttiosuus oli 40,5.

Niillä äänestysalueilla, joilta saatiin myös vaalipäivän äänestystieto, korkein äänestysprosentti oli 74-vuotiailla äänioikeutetuilla. Heistä äänesti 58,9 prosenttia.

Naiset äänestivät koko maassa ennakkoon miehiä aktiivisemmin 73-vuotiaiden ikäryhmään saakka. Ero miesten ja naisten äänestysprosentissa oli 1,7 prosenttiyksikköä.

Äänestysprosentti korkein sitten ensimmäisten eurovaalien

Kevään eurovaalien äänestysprosentti, 42,7 prosenttia oli toiseksi korkein sinä aikana, kun Suomi on ollut Euroopan Unionin jäsenenä, selviää Tilastokeskuksen katsauksesta (siirryt toiseen palveluun).

Vain vuonna 1996 äänestysprosentti oli korkeampi, 60,3 prosenttia. Tuolloin Suomessa äänestettiin ensimmäistä kertaa eurovaaleissa.

Suomi liittyi EU:n jäseneksi vuonna 1995.

Kevään eurovaaleissa äänestettiin ahkerasti myös ennakkoon, kun 49,7 prosenttia äänestäneistä kävi uurnilla ennen varsinaista vaalipäivää. Luku on suurin ennakkoäänestäneiden osuus Suomen EU-jäsenyyden aikana.

Lue seuraavaksi