Varapresidentti Pence tarkasti siirtolaisten pidätyskeskuksen – Metallihäkki täynnä miehiä, vartijat käyttävät hengityssuojia hajun takia

Varapresidentti syytti tilanteesta demokraattipoliitikkoja.

siirtolaisuus Yhdysvaltoihin
Mike Pence vierailee meksikon rajalla.
Varapresidentti Mike Pence vierailemassa McAllenin pidätyskeskuksessa.Reuters-tv

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence vieraili eilen perjantaina McAllenin pidätyskeskuksessa Teksasissa, jonne on sijoitettu satoja laittomasti maahan tulleita siirtolaisia.

Keskukseen ei ole aiemmin päästetty toimittajia, mutta keskuksen surkeista oloista on kantautunut tietoja ulkomaailmaan.

Keskus on jaettu kahteen osaan, jossa toisessa oli vain miehiä, toisessa perheitä ja yksin olevia lapsia.

Miesten osastolla olot vaikuttivat hyvin vaikeilta, paikalla olleet toimittajat kertoivat.

Metalliaidoilla suljettuun häkkiin oli ahdettu niin paljon miehiä, etteivät kaikki mahtuneet makuulle yhtä aikaa. Osa joutui nukkumaan paljaalla betonilattialla ilman patjaa tai tyynyä.

Ilmastoinnista huolimatta tila oli hyvin kuuma. Osa vartijoista käytti hengityssuojainta välttääkseen pistävän hienhajun.

Kiihtyneet vangit kertoivat toimittajille, että osa heistä oli ollut vangittuna yli 40 päivää. He vaativat päästä pesulle tai edes pesemään hampaansa.

– Tämä ei ole inhimillistä. En ole mikään terroristi, huusi yksi miehistä.

Vartija: Sängyt eivät mahdu

Paikalla olleiden vartijoiden esimies kertoi toimittajille, ettei tilanne ollut aivan niin huono, kuin vangit väittivät.

Osa miehistä ei toisin ollut päässyt peseytymään kolmeen viikkoon, mutta toissapäivänä paikalle oli saatu väliaikainen suihkutila.

Esimiehen mukaan kukaan pidätetyistä ei ole ollut keskuksessa enempää kuin 32 päivää. Kaikki saivat kolme ateriaa päivässä.

Hän myönsi, että tila oli niin ahdas, ettei sinne voitu järjestää telttasänkyjä.

Perheiden osastolla olosuhteet olivat hieman paremmat. Ihmiset oli majoitettu entisiin armeijan telttoihin. Lapset katsoivat televisiota ja söivät välipaloja.

Muutama viikko sitten pidätyskeskukseen tehtiin yllätystarkastus. Siinä paljastui, että myös lasten pidätystila oli ylitäynnä ja jopa 7-vuotiaita lapsia saatettiin säilyttää pidätyskeskuksessa kahden viikon ajan, vaikka lain mukainen enimmäisaika on 72 tuntia.

Texasin pidätyskeskukset ovat "tikittävä aikapommi" – siirtolaiset ahdettu täpötäysiin selleihin

Kongressi on sittemmin hyväksynyt 4,6 miljardin dollarin lisärahoituksen rajaturvallisuuteen, mistä on saatu helpotusta erityisesti pidätettyjen lasten oloihin, kertoo CNN-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun).

Pence syytti demokraatteja

McAllenissa vieraillut varapresidentti Pence syytti oppositiossa olevia demokraatteja pidätettyjen siirtolaisten huonoista oloista ja pidätyskeskuksen täyttymisestä.

Hänen toimistonsa oli erityisesti pyytänyt, ettei keskusta ehostettaisi tavanomaista siistimmäksi ennen varapresidentin vierailua, jotta paikalle tulevat toimittajat saisivat realistisen kuvan keskuksen oloista.

Pencen mukaan keskus oli hyvä esimerkki, miksi laittomien siirtolaisten pääsy Yhdysvaltain Meksikon-vastainen rajan yli pitäisi estää. Demokraatit vastustavat rajan sulkemista muurilla.

Siirtolaiskontrollia kiristäneestä Meksikosta on yhä vaikeampi päästä Yhdysvaltoihin – poliisit kiristävät ja hyväksikäyttävät siirtolaisia

– Laitos on ylikansoitettu ja järjestelmämme ylikuormitettu. Kongressin demokraattien on aika tehdä työnsä ja lopettaa tämä kriisi, Pence sanoi Twitterissä.

Presidentti Trump on ilmoittanut, että Yhdysvalloissa alkaa tänä viikonloppuna laittomasti maassa olevien siirtolaisten pidätykset. Operaatio kohdistuu ensi vaiheessa kymmenessä kaupungissa asuviin noin 2000:een ihmiseen, joille on ilmoitettu, ettei heillä ole maassaolo-oikeutta.

Eräät demokraattijohtoiset kaupungit ovat kieltäytyneet yhteistyöstä karkotuksia tekevän Maahanmuutto- ja tullihallinnon (ICE) kanssa, koska niiden mielestä operaatiota ei ole tehty lainmukaisesti. Kaupungit ohjeistavat siirtolaisia puolustamaan oikeuksiaan.

Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla pidätetty ennätysmäärä perheitä

Lähteet: Reuters