Hyppää sisältöön

Miksi oikeistopopulistit suljettiin ulos Euroopan parlamentin johtopaikoilta? Suomalaismepit vastaavat: "Enemmistö ei luota heihin"

Laura Huhtasaari sanoo ryhmänsä tulleen kohdelluksi kuin toisinajattelijat totalitarismissa.

Henna Virkkunen, Petri Sarvamaa ja Sirpa Pietikäinen vaalivalvojaisissa. EPP eli maltilliset konservatiivit ovat europarlamentin suurin ryhmä. Kuva: Tuomo Björksten / Yle

Valiokuntien puheenjohtajuuksia ei anneta oikeistopopulisteille tai oikeusvaltioperiaatteen rikkojille, päätti Euroopan parlamentin enemmistö viime keskiviikkona. Ratkaisua tukevat myös suomalaiset mepit – paitsi perussuomalaiset.

Onko tämä demokraattista, EPP:n Henna Virkkunen?

– Kyllä se sillä tavalla on demokratiaa, että enemmistö päättää minkä linjauksen mukaan mennään, meppi Henna Virkkunen (kok. / EPP) puolustaa.

Ulos suljettiin kokonainen ryhmä nimeltään ID, Identiteetti ja demokratia. Se on ryhmä, johon myös Suomen perussuomalaiset uudessa parlamentissa ovat liittyneet.

Lisäksi sulku kohdistui muutamiin yksittäisiin poliitikkoihin, esimerkiksi Puolan laki- ja oikeus -puolueen entinen pääministeri Beata Szydło jätettiin rivimepiksi. (siirryt toiseen palveluun)

Parlamentti toimi toisin kuin Suomen eduskunta

Yhdenkään valiokunnan puheenjohtaja ei tule parlamentin viidenneksi suurimmasta ryhmästä, vaikka usein käytetyllä d'Hondtin suhteellisella laskentavalla heille olisi pitänyt osua kahden ryhmän puheenjohtajuus.

Parlamentti toimi toisin kuin esimerkiksi Suomen eduskunta, missä perussuomalaiset johtavat ulkoasiainvaliokuntaa ja hallintovaliokuntaa, kuten heidän saamansa äänimäärän mukaan tuleekin saada johtaa.

Perussuomalaiset vertaavat europarlamenttiryhmänsä tilannetta totalitarismiin.

– Olen hyvin huolissani siitä, mihin tämän tulee johtamaan. Tässä on nyt käytetty totalitaristisia keinoja toisinajattelijoita kohtaan, sanoo Laura Huhtasaari ID-ryhmästä.

Neljä suurinta ryhmää muodostavat Euroopan parlamentin enemmistön. Viidenneksi suurin oikeistopopulistien ryhmä suljettiin ulos johtopaikoilta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Parlamentin enemmistön muodostaa nyt neljä eniten ääniä saanutta ryhmää. Ne ovat kokoomusryhmä EPP, sosiaalidemokraattien S&D, liberaalien Renew Europe ja vihreät. Tämä joukko yrittää luoda yhteistä politiikkaa.

Viidenneksi suurin on juuri ID-ryhmä, se periytyy EU-vastustajien pienestä ENF-ryhmästä.

Virkkunen: Miksi perussuomalaiset menivät mukaan uuteen ryhmään?

ID-ryhmään on paketoitu Euroopan kansallismielisiä, oikeistopopulistisia ja maahanmuuttovastaisia puolueita. Idean isä on Italian varapääministeri, Legan Matteo Salvini. Ryhmää olivat suunnittelemassa myös esimerkiksi perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja kansallisen liittouman Ranskan Marine Le Pen. Mukana ovat myös Vaihtoehto Saksalle -puolueen ja Itävallan vapauspuolueen mepit.

Henna Virkkunen liittää ryhmään etuliitteen "ääri".

– Euroopan parlamentin enemmistöllä ei ollut luottamusta tämän ääriryhmän kykyyn hoitaa asianmukaisestai puheenjohtajan tehtäviä, Virkkunen perustelee.

Virkkunen harmittelee, että perussuomalaiset hylkäsivät vanhan konservatiivit ja demokraatit -ryhmänsä, jonka kanssa kokoomuslaisetkin ovat tehneet yhteistyötä. Sinne jäivät esimerkiksi ruotsidemokraatit ja brexitiä odottelevat brittikonservatiivit. Ryhmä kutistuu, jos britit eroavat unionista.

Kun jokin ryhmä suljetaan ulos puheenjohtajapaikoilta, sen mahdollisuudet vaikuttaa parlamentin linjauksiin heikkevät. Jos ryhmä ei saa myöskään muita luottamuspaikkoja, mepit voivat vaikuttaa vain äänestämällä. Pienehkön ryhmän vaikutusmahdollisuudet ovat kurjat, jos ryhmä ei liittoudu kenenkään kanssa. Ja miksi liittoutuisi, jos kukaan ei ole samoilla linjoilla.

Eri arvot, Venäjä-mielisyys ja huonot kokemukset perusteluina

Epäluottamuksen taustalla ovat arvot. Unionimaat ovat sitoutuneet kunnioittamaan perusoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta, mutta enemmistön mielestä oikeistopopulistit eivät jaa näitä arvoja. Moni heistä ajaa täysin toisenlaista, riisutumpaa unionia kuin enemmistö.

Luottamusta ovat vieneet kokemukset, joita aiemmista EU-vastaisten ryhmistä on kertynyt. He keskittyvät johonkin muuhun kuin lakeja säätämään.

Alexander Stubb (kok.), Miapetra Kumpula-Natri ( sdp.) ja Jussi Halla-aho (ps.) Politiikantoimittajat ry:n EU-väittelyssä. Suomen eduskunnassa perussuomalaisten vaikuttamismahdollisuudet ovat samat kuin muidenkin. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

- Mitä rumempia puheita sitä suurempia otsikoita. Siellä on yksittäisiä poikkeuksia, toivon että suomalaiset ovat näitä poikkeuksia ja tekevät töitä asioiden eteen ja ovat lainsäädäntötyössä ja käsittelyissä läsnä. Enemmän siellä on huutoa ja hajottamista, Miapetra Kumpula-Natri (s&d) sanoo.

Kansallismielisten populistien puolueista osalla on lämpimät välit Venäjälle. Se on Heidi Hautalalle (vihr.) yksi syistä suhtautua epäillen.

– Lega-puolueen varapääministeri Salvini on ollut kiinteässä yhteistyössä Kremlin kanssa saadakseen öljyrahaa puolueensa rahoittamiseen. Kun tällaisia uutisia tulee yhä useammasta maasta laitaoikeistolaisista puolueista , eihän siinä voi muuta kuin ajatella että parempi kun EU:n toimintakykyä ja mainetta varjellaan, Hautala sanoo.

Toistaiseksi Itävallan vapauspuolue on kärähtänyt Venäjä-yhteyksistä ja Legan rahoitusepäilyistä on kirjoitettu mediassa. Marine Le Penin puolue on lainannut venäläistä rahaa.

Kumpula-Natri: Kannattaisin Hakkaraisen järkevää aloitetta

Aivan ehdottomia kaikki mepit eivät ole. Kumpula-Natri sanoo, että voisi tukea esimerkiksi ps-meppi Teuvo Hakkaraisen metsäaloitetta, jos tämä tekisi Kumpulan mielestä järkevän aloitteen. Myös liberaaliryhmän Mauri Pekkarinen voisi joissakin asioissa tehdä yhteistyötä.

Teuvo Hakkarainen (ps.) valittiin europarlamentissa maa- ja metsätalousvaliokuntaan. Enemmistön päätöksellä ID-ryhmä ei kuitenkaan saanut ryhmän puheenjohtajuutta. Kuva: Isto Janhunen / Yle

– En kannata sitä, että heidät työnnetään kaikessa syrjään. Mutta kun on keskeisen valiokunnan toiminnasta kysymys, niin se on vähän eri tarina. Puolustan edelleen menettelyä, jossa minunkin ryhmäni oli mukana, Pekkarinen sanoo.

EU-maat suhtautuvat eri tavoin äärioikeistolaisiin ja kansallismielisiin oikeistopopulisteihin. Esimerkiksi Italiassa populistipuolue ja kansallismieliset ovat hallituspuolueita. Ruotsissa taas puolueet ovat sopineet, ettei ruotsidemokraattien tuella tehdä politiikka.

Euroopan parlamentissa on myös aiemmin suljettu ääriryhmiä päätöksenteon avainpaikoilta, sillä he ovat pääsääntöisesti olleet EU:ta vastaan.

Korjaus: 20.02 korjattu ECR-ryhmää koskevaa lausetta. Ei kutistu lähes olemattomiin, kuten tekstissä luki, vaan kutistuu, jos britit jättävät unionin. 20.53 korjattu EFDD:n tilalle ENF.

.
.