Herätys: Halvaantuneelle liikuntakyky takaisin, kesäfaktat lomailusta ja kosovolainen tv-tähti kuuntelee Apulantaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
EPFL:n laboratorio Lausannessa.
Hillary Sanctuary / EPFL

Halvaantuneet saavat liikuntakykynsä takaisin

Sveitsissä kehitetty sähköinen implantti on kytketty jo kahdeksalle selkäydinvammautuneelle potilaalle. Pyörätuoliin jo vuosia sitten joutuneet ihmiset ovat saaneet liikuntakykynsä takaisin, kun implantti antaa jalkojen lihaksille käskyn liikkua. Kuntoutuksen jälkeen joidenkin jalat ovat toimineet jo itsenäisestikin. Sveitsiläisprofessorit uskovat löytävänsä apua myös Parkinsonin tautia sairastaville.

Vihdoinkin lomakuu - kesäfaktat suomalaisten lomailusta

Heinäkuussa suuri osa Suomesta lomailee. Valokuvaajamme keräsi kesätunnelmat ja olennaiset lomailufaktat tiiviiksi tietopaketiksi.

Mies hyppää kalliolta veteen uimaan.
Nella Nuora / Yle

Presidentti Niinistö ja Macron tapaavat tänään Pariisissa

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa maan kansallispäivän juhlassa. Suomi on kutsuttu mukaan sotilasparaatiin yhdessä niiden maiden kanssa, jotka osallistuvat Ranskan vedolla käynnistettävään interventioaloitteeseen. Presidentin kanslian mukaan Niinistö osallistuu myöhemmin päivällä Macronin isännöimälle lounaalle ja tapaa hänet myös kahden kesken.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö isännöimissään Kultaranta-keskusteluissa Naantalissa kesäkuussa.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kosovolainen tv-tähti kuuntelee Apulantaa

Yksi Kosovon tunnetuimmista TV-juontajista, Alaudin Hamit, vietti nuoruusvuotensa Rovaniemellä. Nyt hän juontaa suosittua TV:n keskusteluohjelmaa, jossa joutuu tasapainoilemaan Kosovon monenlaisten ristiriitojen keskellä. Alakulon iskiessä Hamit kuuntelee suomalaista musiikkia. Lue Alaudin Hamitin mietteitä Kosovosta ja Suomesta tästä.

Alaudin Hamiti, Pristina, 05.06.2019
Alaudin Hamitin tuotantoyhtiö on mukana luomassa julkaisualustaa viihteelle ja lastenohjelmille. Hän oli tuomassa myös formulasirkusta Kosovon katsojakunnalle. Antti Haanpää / Yle

Sää on enimmäkseen poutainen

Sää on sunnuntaina suuressa osassa maata poutainen. Paikoin tulee sadekuuroja ja eniten niitä on luvassa maan itäosaan. Lämpötilat ovat etelässä 20 asteen tuntumassa ja pohjoisessa vajaassa 15 asteessa. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Sunnuntain sääkartta.
Yle